Pas verschenen

Rob van Essen: Visser. Nieuw Amsterdam, 190 blz. € 15,50

Geschiedenisleraar wordt door een ondoordachte uitspraak onbedoeld held van een groepje neonazi’s. Langzaam verliest hij de greep op zijn leven. Nieuwe roman van Rob van Essen, schrijver en recensent Engelstalige literatuur voor deze krant.

Karel Glastra van Loon: De romans De passievrucht / Lisa’s adem / De onzichtbaren. L. J. Veen, 692 blz. € 25,–

Bundeling van de drie romans van de jonggestorven schrijver en journalist Karel Glastra van Loon (1962-2005).

Bas Heijne: Vlees en bloed. De Bezige Bij, 190 blz. € 16,90

Herdruk van de verhalenbundel uit 1994, bewerkt en aangevuld met vijf eerder apart gepubliceerde verhalen.

NON-FICTIE

Cis van Heertum (red.): Libertas philosophandi Spinoza als gids voor een vrije wereld. Bibliotheca Philosophica Hermetica/De Pelikaan, 336 blz. € 25,–

Bundel essays over het werk en leven van Spinoza verschenen als begeleidend boek bij de tentoonstelling in de Bibliotheca Philosophica Hermetica in het kader van de manifestatie Amsterdam Wereldboekenstad.

Fatima Mernissi: Sheherazades weblog De internetrevolutie in het traditionele Marokko (Karawan: del deserto al web). Vert. Pieter van der Drift, De Geus, 254 blz. € 19,90

In 2004 met de Erasmusprijs onderscheiden Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi over de veranderingen in haar land door de komst van de nieuwe communicatietechnologie.

Koen Ottenheym, Paul Rosenberg en Niek Smit: Hendrick de Keyser Architectura Moderna Moderne bouwkunst in Amsterdam 1600-1625. SUN, 224 blz. € 49,90

Geïllustreerde monografie met een overzicht van leven en werk van beeldhouwer en bouwmeester Hendrick de Keyser (1565-1621), inclusief de herdruk van tekst en gravures uit Architectura Moderna (1631)

Marcel Kurpershoek: In Limbo. Op de grens in het Midden-Oosten. Augustus, 218 blz. € 18,90.

Marcel Kurpershoek verbleef tussen Syrië en Irak te midden van Shammar, bedoeïenen met een machtspositie in zowel Saoedi-Arabië als Irak en Syrië. Dit verslag combineerde hij met artikelen over Saddam Hussein en arabisten en diplomaten die hem zijn voorgegaan.

Fareed Zakaria: De wereld na Amerika (The Post-American World). Vert. Peter van Huizen, Contact, 296 blz. € 29,90

Newsweek-hoofdredacteur Fareed Zakaria over het lot van Amerika en de opkomst van de rest van de wereld. ‘Erudiet en speels schrijft Zakaria over tekortkomingen in de Amerikaanse politiek, economie en cultuur [...] Hij prikkelt, analyseert en geeft zijn landgenoten interessante lessen in bescheidenheid. En een echte Amerikaan blijft hij ook: want als zijn landgenoten maar de juiste dingen doen, komt het met Amerika weer in orde – geen hegemoniale macht meer, maar een makelaar op wereldschaal.’ (Ben Knapen in Boeken, 13.06.08).