Overige films

The Alamo (John Lee Hancock, 2004, VS). Ouderwetse epische western over de strijd tussen 183, in een klooster verschanste opstandige Texanen en een reusachtig Mexicaanse leger, anno 1836. Met Dennis Quaid en Billy Bob Thornton. België 1, 20.30-22.50u.

Blind Fury (Philip Noyce, 1989, VS). Japanse filmserie Zatoichi, de blinde samoerai vormde de inspiratiebron voor laconieke actiefilm waarin Rutger Hauer zijn droogkomisch talent mag exploiteren als blinde Vietnamveteraan wiens feilloze zwaardvechtkunst van pas komt tegen stripverhaalachtige gangsters. RTL 7, 20.30-22.10u.

Witness (Peter Weir, 1985, VS). Bespiegelende, spannende thriller waarin rechercheur Harrison Ford, op de vlucht voor corrupte collega’s, onderdak vindt bij de Amish, een religieuze en volstrekt pacifistische sekte die iedere vorm van technologie van de hand wijst. Geen melodramatische verheerlijking van een plattelandsgemeenschap maar een verstandige confrontatie tussen twee subculturen die elkaar leren accepteren. Net 5, 20.30-22.45u.

Dirty Harry (Don Siegel, 1971, VS). Even harde als reactionaire en succesvolle politiethriller waarin Clint Eastwood voor het eerst gestalte gaf aan inspecteur Callahan, die op zijn manier korte metten maakt met de misdaad in San Francisco. Geschreven door John Milius. SBS 6, 23.40-1.45u.

Kundun (Martin Scorsese, 1997, VS). Scorsese, toch vooral chroniqueur van geweld en corruptie, reconstrueerde de leerjaren van de (14de) Dalai Lama en laat de prediker van geweldloosheid en compassie zien als vroegwijze peuter, eigenwijze schooljongen, dwarse puber en verstandige adolescent. Bij vlagen briljant, maar ook kampend met de Koyaanisqatsi-dreun van Philip Glass en gratuit symbolisme. Ned.2, 0.15-2.20u.