Oude anti-apartheid-jazz nu eindelijk ook op cd

cd jazz The Chris McGegor Group:Very Urgent ****

cd jazz

The Chris McGegor Group:Very Urgent ****

Een prachtplaat om jazzkenners mee te foppen want alle leden van dit sextet lijken bij vlagen op beroemdere musici. Het sterkst geldt dat voor trompettist Mongezi Feza die zich net als zijn voorbeeld Don Cherry bedient van een pocket trompet. Maar Fezi was dan ook de jongste van deze Zuid-Afrikaanse groep die in 1964 voor een optreden naar Europa kwam en het apartheidsregime in Pretoria daarmee gelijk vaarwel zei.

De groep vestigde zich in Londen waar het met explosieve mix van free jazz en dansante, stadse kwela-muziek voor een heleboel deining zorgde. Er was ook deining in persoonlijke zin; vier van de musici stierven veel te jong. Feza werd niet ouder dan dertig, bassist Johnny Dyani overleed op zijn 39ste , altist Dudu Pukwana op zijn 51ste , en leider/pianist McGregor op zijn 53ste. Alleen drummer Louis Moholo speelt nog steeds, als het moet zelfs met een strijkkwartet. In 1968, toen deze plaat werd gemaakt, was zoiets volslagen ondenkbaar, want dit waren echt wilde jongens die zich slechts door McGregor lieten leiden. Vrijheid in gebondenheid; dat is de kracht van deze prachtige plaat die pas nu voor het eerst op cd verschijnt.

    • Frans van Leeuwen