Oppositie Israël wil verkiezingen houden

JERUzALEM. Oppositieleider Benjamin Netanyahu wil parlementsverkiezingen nu de Israëlische premier Olmert zijn aftreden heeft aangekondigd. Na aanhoudende berichten over zijn mogelijke betrokkenheid bij een smeergeldaffaire heeft Olmert besloten dat hij zich niet herkiesbaar stelt voor het leiderschap van zijn partij Kadima. Na de verkiezing van een nieuwe partijvoorzitter op 17 september zal hij zich terugtrekken als regeringsleider. Naar verwachting zal Olmert worden opgevolgd door minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni als partijleider én premier. Netanyahu wil echter verkiezingen. Volgens peilingen van de Israëlische media zou Netanyahu de verkiezingen weleens kunnen winnen. Hij scoort momenteel beter dan dan zijn rivalen Livni en Ehud Barak, de leider van de Arbeiderspartij. Tegen premier Olmert loopt sinds mei 2008 een groot onderzoek naar zijn financiële handelen. De premier zou geld van een Amerikaanse zakenman hebben aangenomen.