Opnieuw recordwinst voor Shell dankzij hoge olieprijs

Amsterdam. De winst van het Nederlands-Britse energieconcern Shell heeft vooral dankzij de hoge olieprijs opnieuw een record bereikt. Dit heeft Shell gisteren bekendgemaakt tijdens de presentatie van de cijfers voor het tweede kwartaal. Shell boekte in deze drie maanden een nettowinst van 7,9 miljard dollar (5,1 miljard euro) vergeleken met 7,6 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2007. Ondanks de recordwinst vielen de cijfers enigszins tegen. Analisten hadden gerekend op 8,3 miljard dollar. Een reden waarom de winst dit niveau niet bereikte, is de voortgaande druk op de raffinagemarges (in de raffinaderijen wordt ruwe olie verwerkt tot onder meer benzine en kerosine). Mede hierdoor kelderde de winst van de divisie olieproducten met 63 procent tot 1,07 miljard dollar. De winst van de divisie exploratie en productie steeg naar 5,9 miljard dollar, een plus van 90 procent. Deze divisie zoekt en exploreert olie- en gasvelden. De toename kwam vooral door de hogere olie- en gasprijzen. Bij deze divisie zit ook het grootste probleem voor Shell: de productie van olie. De productie daalt al jaren als gevolg van een te laag investeringspeil in de jaren negentig, tegenvallers bij het opstarten van projecten en onrust in Nigeria. Daar moet Shell regelmatig installaties stilleggen wegens de sociale onrust en aanvallen op installaties. Shell heeft een groot aantal projecten die de komende jaren het productieprobleem zouden moeten oplossen. Vanaf 2010 zou de productie met 2 tot 3 procent moeten stijgen. Shell zei dat het verwacht over 2008 35 tot 36 miljard dollar zal investeren.