Ophef bij korps Zeeuwse politie

Politie Zeeland kampt met een vertrouwenscrisis tussen het korps en de leiding. De ondernemingsraad van het korps heeft gisteren het vertrouwen in korpschef F. Goudswaard en zijn plaatsvervanger M. Siderius opgezegd. Daarbij bleek Goudswaard niet over een benodigde verklaring van veiligheidsdienst AIVD te beschikken omdat hij chantabel zou zijn. Dat maakte korpsbeheerder en burgemeester van Middelburg Koos Schouwenaar gisteren bekend. Volgens een woordvoerder van politievakbond ACP heerst er een „sfeer van angst” onder de medewerkers van het Zeeuwse korps. Er zou sprake zijn van intimidatie en vriendjespolitiek. Goudswaard is inmiddels met buitengewoon verlof gestuurd. Politievakbonden ACP en NPB pleiten voor een onafhankelijk onderzoek. Het ministerie van Binnenlandse Zaken benadrukt dat de politiezorg in Zeeland niet in gevaar is en onderhoudt contact met de korpsbeheerder. (NRC)