Ook Europa pakt kredietbeoordelaars aan

De zondaars worden aangepakt. De Europese Commissie heeft gisteren twee documenten gepubliceerd die bedoeld zijn om de macht van kredietbeoordelaars in te perken.

Doel van de twee voorstellen is dat de kredietbeoordelaars (zoals Moody’s en S&P’s) weer betrouwbaar worden. Ze moeten duidelijk maken welke beoordelingsmethodes ze hanteren en zich niet bemoeien met de criteria die banken hanteren.

De kredietbeoordelaars worden gezien als een van de aanjagers van de huidige kredietcrisis. De concerns zouden complexe en risicovolle producten te makkelijk van een hoge beoordeling hebben voorzien, waardoor investeerders niet meer wisten welk risico ze liepen. Ook zouden ze te afhankelijk zijn van hun opdrachtgevers.

Eurocommissaris McGreevy zei in een toelichting op de wetsvoorstellen dat „de huidige crisis heeft aangetoond dat zelfregulering in de sector niet werkt”. Hij is ervan overtuigd dat er in EU-wetgeving te veel vertrouwd is op de kredietbeoordelingen en „dat kan banken en andere financiële instellingen ontmoedigd hebben zelf nauwkeurig onderzoek naar hun eigen boeken te doen”.

Eerder deze week publiceerde ook de IOSCO, een internationaal netwerk van toezichthouders, al strengere regels voor kredietbeoordelaars. In de VS werkt men ook al aan een aanscherping.

Meer over de rol van de kredietbeoordelaars op nrc.nl/kredietcrisis