Nooit meer traditioneel keukenpapier: schaf een Torkrol aan

Links het traditionele keukenpapier, rechts het professionele poetspapier van de Torkrol (foto).

Ver voor de definitieve afschaf van de vaatdoek is al iets veel beters uitgevonden. De Torkrol is 36 jaar oud en een begrip in de keuken. Weliswaar niet onder particulieren, maar wel bij alle chef-koks. Dat is niet vreemd. Hij is niet in de supermarkt te koop. En dat is weer wel vreemd. Het is puik poetspapier, dat zo goed is dat je domweg niet begrijpt dat kruideniers nog gewone keukenrollen verkopen.

Er zijn intussen meer merken die vaak toch Torkrol worden genoemd. Tork was ook lang beschermd door een patent op een vinding. In de rol zit geen kokertje. Het papier is om een kolom lucht gewonden. Probeer dat zelf, bijvoorbeeld met een paar meter wc-papier en je begrijpt hoe knap dat is van de papierfabriek, iets winden om niks.

Omdat er geen kartonnen koker in zit kan vanuit de kern van de rol papier getrokken worden. Hij wordt dus van binnenuit afgewonden. De rol wordt in een houder opgehangen aan de muur. Het papier komt er onderuit, door een gat met scherpe tanden waarlangs een stuk wordt losgescheurd.

Tork is een merknaam van papiermaker SCA (Svenska Cellulosa Aktiebolaget) die ook Libresse maakt en Edet. Het patent van SCA is verlopen. Andere fabrikanten maken nu ook Torkrollen. Ze zijn alleen te koop bij groothandelaren, onder meer die voor horecabedrijven. Leen een pasje en ga zo’n rol kopen. Je wilt daarna nooit meer kruidenierspapier.

Toch denk je met je geleende pasje bij de groothandel aanvankelijk dat je met papier voor de beroepspoetser duurder uit bent dan met traditioneel keukenpapier om een kartonnen kokertje. En per meter papier is dat waarschijnlijk ook zo, maar per vierkante meter niet. En gooi een glas wijn om. Kijk en vergelijk. Je hebt een paar meter goedkoop keukenpapier nodig om te deppen. Een metertje professioneel poetspapier neemt zo’n plens met gemak helemaal op.

Maar dan de sterkte, die spreekt pas echt tot de verbeelding. Het lijkt of je je pannen uitschuiert met een sterke lap stof. Toch is het puur papier, puur omgezaagde boom. De meeste fabrikanten maken trouwens poetspapier van oude kranten. Tork is poetspapier van verse cellulose – lange vezels, sterker, met meer lucht ertussen voor het opnemen van vloeistoffen. Voor sommige soorten is er een beetje oud papier doorheen geroerd, maar het blijft voornamelijk nieuwe pulp. Dus is Tork milieubezwaarlijker? Nee, zegt het Wereldnatuurfonds dat RCA herhaaldelijk prijst om z’n beschaafde productie. Aanrecht rein en meteen ook het geweten.

Een ander groot merk poetspapier is Lotus, van het Amerikaanse concern Georgia Pacific. Rollen volgens de Tork-techniek, maar met een oude vinding erin verwerkt die iedereen kent van wc-papier. Perforatie. De Lotusrol gaat in een houder waar onderuit papier getrokken wordt. Maar ik, particulier, kan er niet aankomen.

Terug naar Tork. Waarom kan ik, particulier zonder Makro-pasje, niet aan zo’n rol komen? Daar hebben we over nagedacht, zegt RCA Nederland en we hebben het erop gewaagd. Sinds een half jaartje is er in supermarkten een klein formaat rol met dezelfde kwaliteit papier als de grote. Er zit 60 meter papier op en het is de bedoeling dat in de keuken een houder wordt geplaatst waar net als bij de grote rollen onderuit papier getrokken kan worden. Een kleine Torkrol? Nee, we noemen hem Edet Easy Pull. Het einde van de traditionele waardeloze rollen keukenpapier dat geen vuile pan verdragen kan en verpulverd bij de geringste weerstand? RCA Nederland lacht. Nog niet, de huishoudens aarzelen nog wat, iets beters moet eerst wennen.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk