Niet zielig en geen terrorist

,,Say cheese!” riep Sarah toen ze een foto maakte van een groep leerlingen van pesantren al-Musri. Waarop een van die meiden meteen antwoordde: ,,Ja, we kunnen wel cheese zeggen, maar je kunt het toch niet zien!” Inderdaad: de vrouwelijke leerlingen van deze islamitische kostschool zijn van top tot teen ingepakt in chador, een extra stuk

080802_pesantren_internet_2.jpg,,Say cheese!” riep Sarah toen ze een foto maakte van een groep leerlingen van pesantren al-Musri. Waarop een van die meiden meteen antwoordde: ,,Ja, we kunnen wel cheese zeggen, maar je kunt het toch niet zien!”

Inderdaad: de vrouwelijke leerlingen van deze islamitische kostschool zijn van top tot teen ingepakt in chador, een extra stuk stof bedekt de onderkant van hun gezicht. Sommige meiden hadden zelfs sokken aan in hun slippers om hun tenen te bedekken.

Gek: in Nederland worden meiden die er zo uit zien als de leerlingen van al-Musri onmiddellijk weggezet als zielig, gefrustreerd of gevaarlijk. Deze vrouwen waren dat in ieder geval niet. Ik heb zelden zulke vrolijke pubers meegemaakt. Daardoor wen je ook heel snel aan hun outfit. Het enige lastige was dat ik ze niet uit elkaar kon houden; zo vroeg ik twee keer aan hetzelfde meisje hoe ze heette.080802_pesantren_jongens.jpg

Sarah en ik waren toch wel nieuwsgierig: lopen ze er buiten de kostschool nou ook zo bij? Nee, thuis dragen ze geen chador, vertelden ze. Maar vooral omdat de buurt dat niet zou accepteren. ,,Dan denken ze dat we terroristen zijn.”

De jongens liepen er trouwens ook vrij traditioneel bij, zoals hiernaast op de foto te zien. Alleen wel een stukje comfortabeler.

    • Elske Schouten