Mannengrappen van Louis Davids

cd Amuse-ment De jonge Louis Davids ****

cd Amuse-ment

De jonge Louis Davids ****

De populaire zangers in de jaren twintig en dertig waren meestentijds heren met brillantinehoofden die in rokkostuum uit volle borst stonden te kwinkeleren bij een strijkje. Maar Louis Davids was anders. Hij had een hees geluid, maar een glasheldere dictie waarmee hij de vaak verhalende teksten min of meer zingzeggend ten beste gaf. Bovendien werd hij begeleid door de vinnige ritmiek van jazzorkestjes die hem een moderne klank gaven. Niet alleen in zijn succesnummers uit de jaren dertig, maar ook in de grotendeels onbekende opnamen uit de jaren 1907 tot 1925 op deze cd van het Theater Instituut Nederland. Ze hebben een auditieve opknapbeurt ondergaan die Davids voortreffelijk tot zijn recht laat komen. In verrassend repertoire, dat uiteenloopt van vrolijke revuenummers tot ironische cabaretliedjes. En van ernstig pacifisme tot de destijds gangbare mannengrappen over vrouwen die hun haar volgens de laatste mode kort hadden geknipt. Levende geschiedenis.

    • Henk van Gelder