Landbouw treft extra maatregelen tegen Q-koorts

Den Haag, 1 aug. Het ministerie van Landbouw neemt extra maatregelen om verdere verspreiding van Q-koorts in Noord-Brabant en Gelderland tegen te gaan. Op dit moment zijn 686 mensen besmet. Dat heeft het departement gisteren laten weten. De Voedsel en Waren Autoriteit, een dienst van het ministerie, bezoekt de komende twee weken alle geitenbedrijven in het zwaarst getroffen gebied om te controleren hoe hygiëneregels worden nageleefd. Het departement raadpleegt verder experts om verspreiding van de bacterie bij het uitmesten van stallen te voorkomen. Afgelopen juni kondigde Landbouw al maatregelen af, zoals een meldingsplicht voor veehouderijen waar Q-koorts wordt vastgesteld. Q-koorts is een griepachtige ziekte die in sommige gevallen kan leiden tot longontsteking.