Japanse premier wijst opvolger aan

De inpopulaire Japanse premier Yasuo Fukuda heeft vandaag zijn politieke rivaal op een sleutelpost binnen zijn partij benoemd. De aanstelling wordt gezien als een belangrijke stap in zijn opvolging en moet de regering van Fukuda meer profiel geven. De populaire en charismatische havik Taro Aso, die vorig jaar van Fukuda de leiderschapsverkiezingen voor zijn partij verloor, wordt secretaris-generaal van regeringspartij LDP.

De verwachting is dat Aso, die eerder minister van buitenlandse zaken was, als secretaris-generaal van de LDP een belangrijke rol gaat spelen bij de verkiezingen die mogelijk al voor het einde van dit jaar plaats zullen vinden. In een poging zijn populariteit verder te vergroten vervangt Fukuda ook een aantal ministers.

De benoeming van Aso en de kabinetswissel moet het imago van de bleke Fukuda van de noodzakelijke kleur voorzien. De LDP-premier slaagt er momenteel niet in zijn beleid uit te voeren omdat de Democratische Partij van Japan (DPJ), die in de oppositie zit, een meerderheid heeft in het hogerhuis en daar voortdurend belangrijke beleidsvoorstellen blokkeert. Fukuda worstelt bovendien met de erfenis van zijn LDP-voorganger Shinzo Abe, die af moest treden nadat ministers in zijn kabinet betrokken bleken te zijn bij corruptieschandalen. En de premier zal met een antwoord moeten komen op de slechte economische vooruitzichten. In juni steeg de werkloosheid naar 4,1 procent, het hoogste niveau in twee jaar tijd. Bovendien daalde de industriële productie in dezelfde periode met 2 procent.

Fukuda, die vanochtend zijn ministers bij elkaar riep, heeft Bunmei Ibuki aangesteld als minister van Financiën. Hij vervulde eerder drie kabinetsposten en was tot vandaag secretaris-generaal van de LDP. Kaoru Yosano wordt minister van economische zaken. Yosano wil de snel stijgende kosten van de vergrijzing in Japan en het begrotingstekort aanpakken met belastingverhogingen. De minister van buitenlandse zaken Masahiko Komura en kabinetschef Nomutaka Machimura blijven waarschijnlijk op hun post zitten.

De nieuwe ministers zullen zich snel moeten inwerken voor een speciale zitting van het parlement, die eind augustus of begin september plaats vindt en over een aantal gevoelige thema’s zal gaan. Zo heeft Fukuda beleidsplannen laten maken voor de gezondheidszorg en de verzorging van ouderen. Bovendien moet de wet worden verlengt die het Japanse leger toestaat om in de Indiase Oceaan Amerikaanse oorlogsschepen van brandstof te voorzien.

De Japanse oppositiepartij DPJ, waarin recent een aantal partijen zijn opgegaan, kiest half september een nieuwe president. De partij had het afgelopen jaar succes onder leiding van de voormalige LDP’er Ozawa Ichiro. Wint hij, dan is hij een serieuze tegenstander van Aso. Wil de verzwakte LDP bij de verkiezingen een kans maken, dan moet Fukuda de komende tijd succes boeken. (AP, Reuters, BBC)