Is roken en drinken tegelijk beter dan een van de twee?

„Is roken en drinken tegelijk beter dan alleen roken of drinken?”, vraagt Anton Kruining uit Wijchen. Roken veroorzaakt stijve bloedvatwanden, en alcohol maakt het bloed dunner, zo redeneert hij. Kun je concluderen dat het hart makkelijker dun bloed door stijve bloedvaten pompt, wat de combi minder slecht maakt?

Nee, dat slaat nergens op, zegt Ron Peters, hoogleraar klinische cardiologie aan de Universiteit van Amsterdam. „Elke sigaret geeft direct een verhoogde neiging tot stolselvorming (trombose), en roken leidt op lange termijn tot ontsteking en verstijving van de wand van bloedvaten”, aldus Peters. „Alcohol verandert daar niets aan.”

„Roken is gewoon alleen maar slecht”, beaamt Simon Braat, cardioloog bij het academisch ziekenhuis Maastricht. „Het vernauwt de bloedvaten, kan leiden tot een hersenbloeding of een hartinfarct, en natuurlijk tot allerlei kankers. Het is helaas voor de rokers niet zo dat alcohol die effecten teniet doet.”

Bovendien verdunt alcohol het bloed niet, maar het verandert de vetsamenstelling. „In bloed zit goed cholesterol, HDL, en slecht cholesterol, LDL”, legt Peters uit. „HDL zorgt ervoor dat het cholesterol in het bloed wordt opgeruimd. Alcohol verhoogt dit effect.”

De hoeveelheid alcohol waarbij dit ‘opruimende’ effect optreedt, heeft overigens een duidelijke bovengrens. Vrouwen mogen twee 2 glazen alcohol per dag, mannen drie. Peters: „Drink je meer, dan zorgt het onder meer voor een verhoogde bloeddruk, leverproblemen en verkeersongelukken. ” Met name rode wijn is gezond, zegt Braat. „Maar twee glazen betekent twee glazen van 30 cc. En dus geen halve liters.”

Roken en drinken tegelijk verlaagt de negatieve effecten van het roken dus niet. Peters: „Sterker nog, het geeft een verhoogd risico op slokdarmkanker. Het beste is om niet te roken en twee glazen alcohol per dag te drinken.” Toch is er voor de rokers een lichtpuntje: „Zeker voor rokers is het belangrijk om die twee glazen te drinken. De risicoreductie die de alcohol veroorzaakt, is voor hen nog belangrijker, juist omdát ze al zo’n risico lopen.”

Elise Fikse

    • Elise Fikse