Intrigerende producties met soms achterlijke raps

cd hiphop RZA as Bobby Digital: Digi Snacks Bodog Music/Rough Trade ***

cd hiphop

RZA as Bobby Digital: Digi Snacks

Bodog Music/Rough Trade ***

Op het derde album van zijn alter ego Bobby Digital gaat producer RZA verder waar hij op het meest recente album 8 Diagrams van zijn groep Wu-Tang Clan gebleven was. De rauwere beats van weleer zijn verruild voor lichtvoetigere producties met subtiel huilende gitaren en dramatische pianoklanken die de sfeer in één keer neerzetten. Het is minder revolutionair dan vroeger. Zo bouwt RZA You Can’t Stop Me Now rondom een sample van Message From A Black Man van The Whatnauts. En roept hij de hulp in van David Banner voor een uit de toon vallende clubkraker. Het zijn de filmproducties van RZA, die ook componeerde voor speelfilms, die uitnodigen tot wegdromen en muzikaal werkelijk een verhaal vertellen. Het is alleen jammer dat daar de hele tijd het alter ego doorheen rapt. Want zo intrigerend als de muziek soms is, zo afgezaagd en bij vlagen ronduit achterlijk zijn de raps (my mic is a dyke?). Zorgvuldig opgebouwde filmische producties verdienen veel beter dan wazige teksten en stuurloos borstgetrommel.

    • Saul van Stapele