IJslandse kroon krabbelt weer op

De IJslandse kroon steeg deze week ruim 5 procent in waarde nadat twee van de drie grote IJslandse banken, Kaupthing en Landsbanki, winst over het tweede kwartaal hadden gemeld. In de twee voorgaande weken verloor de kroon 7 procent aan waarde, vooral door onzekerheid over de soliditeit van de drie IJslandse commerciële banken (de derde is Glitnir), samen goed voor circa 80 procent van de totale buitenlandse schuld van IJsland.

Kaupthing, de grootste van de drie, boekte in het tweede kwartaal 15,4 miljard kroon (125 miljoen euro) winst, 40 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2007 en 3,5 miljard kroon minder dan in het eerste kwartaal. Landsbanki meldde iets betere cijfers: bijna 12 miljard kroon winst, bijna evenveel als in het tweede kwartaal van 2007, maar bijna eenderde minder dan de winst in het eerste kwartaal. Een uitstekend resultaat, aldus Sigurjon Arnason, een van de twee topmannen van Landsbanki.

Deze winstcijfers illustreren dat de bezorgdheid bij investeerders over de positie van de IJslandse banken overdreven is, zei Jon Bjarki Bantsson, econoom bij Glitnir, tegen persbureau Bloomberg. De onzekerheid en risicovermijding wegens de kredietcrisis leidden ertoe dat de verzekeringspremie tegen insolvabiliteit voor Kaupthing, de bank met de grootste schuldenlast, begin deze week met 1.016 punten volgens Bloomberg de hoogste in Europa was. Die voor Landsbanki bedroeg circa 650, die van Glitnir circa 1.000.

Kaupthing en Landsbanki proberen minder afhankelijk van dure leningen te worden door meer inkomsten te krijgen uit deposito’s. Landsbanki doet dat in Nederland (en al twee jaar in Engeland) met Icesave, internetsparen met een garandeerde hoge rente. De bank wil het komende jaar in nog drie Europese landen internetoperaties opzetten. Kaupthing is met internetsparen al actief in tien landen, waaronder Engeland, Duitsland en Zwitserland. Kaupthing-topman Hreidar Mar Sigurdsson kondigde uitbreiding naar vijf andere, niet-genoemde landen aan.

De onzekerheid die de laatste maand leidde tot grote schommelingen in de koers van de kroon, is een gevolg van de economische crisis in IJsland, waar de inflatie met ruim 13 procent in juli de hoogste in Europa is. Een Europees record is ook de basisrente van de centrale bank, die sinds april 15,5 procent bedraagt. De hoge inflatie wordt grotendeels veroorzaakt door de koersval van de kroon – 40 procent ten opzichte van de euro sinds begin dit jaar – waardoor de import aanmerkelijk duurder werd.

    • Jan Gerritsen