Hohe Messe van protestant Bach was geen katholiek stuk

Amsterdam. Het raadsel waarom Johann Sebastian Bach zijn Hohe Messe componeerde is opgelost door de Duitse musicoloog Michael Maul van het Bach-Archief in Leipzig. Hij ontdekte dat de protestantse componist het stuk niet schreef voor een katholieke misviering, maar voor een concert voor een groep adellijke muziekliefhebbers die eens per jaar in Wenen bijeenkwam. Maul ontdekte dat de Hohe Messe voor het eerst werd uitgevoerd in de Weense St. Stephansdom op 22 november 1749 - de feestdag van Sint Cecilia, de beschermheilige van de muziek. De delen van de Hohe Messe werden afgewisseld met gregoriaanse gezangen voor Sint Cecilia. In die vorm voeren Ton Koopman en het Amsterdam Baroque Orchestra de Hohe Messe in oktober uit in Wenen uit. In 2005 deed Maul al een andere belangrijke Bach-ontdekking: hij vond in Weimar het strofische zangstuk Alles mit Gott und nichts ohn` ihn uit 1713, inmiddels gecatalogiseerd als BWV 1127. Het stuk lag in een doos papieren die voor onderzoek was meegenomen uit de wereldberoemde Anna Amalia-bibliotheek, vlak voor die in 2004 afbrandde. Vijftigduizend boeken en manuscripten gingen verloren of werden beschadigd.