Gewelddadigste maand Afghanistan

In Afghanistan zijn de afgelopen maand bij oorlogsgeweld 260 burgers omgekomen. Dat hebben honderd hulporganisaties die in het land actief zijn geconstateerd. Daarmee zou de afgelopen maand, volgens ACBAR, dat de activiteiten van de hulpverleners in Afghanistan coördineert, de gewelddadigste zijn in zeven jaar.

Niet alleen juli was volgens de hulporganisaties onrustig, ook in mei en juni slaagden opstandelingen er in om het aantal aanvallen op te voeren. In een aan persbureau Reuters verstuurde verklaring spreken de hulporganisaties hun zorg uit over de „verslechtering van de veiligheidssituatie in Afghanistan en de gevolgen hiervan voor de bevolking”.

Volgens de NAVO is het geweld sinds het voorjaar met 40 procent toegenomen. Hierbij speelt niet alleen de toename van het aantal patrouilles in Afghanistan een rol – het aantal NAVO-militairen in het land is het afgelopen jaar naar 70.000 uitgebreid – ook de aanvallen van opstandelingen vanuit het Pakistaanse grensgebied zijn in aantal toegenomen.

Het ontwikkelingswerk is door het toegenomen geweld ernstig vertraagd, net nu de Afghanen het moeilijk hebben door droogte en stijgende voedselprijzen. Zo moesten scholen en klinieken worden gesloten en werden hulptransporten van de Verenigde Naties de laatste zes maanden twaalf keer aangevallen.

De Nederlandse troepen in de provincie Uruzgan worden vanaf vandaag geleid door kolonel Kees Matthijssen. Defensie laat weten dat het in Uruzgan de afgelopen maand relatief rustig is geweest.