Geen Franse kernenergie in Engeland

De Franse energiegroep EDF heeft vannacht op het laatste moment afgezien van een overnamebod op British Energy. Bestuursvoorzitter Pierre Gadonneix zei vanmorgen in Parijs tegen analisten dat de „financiële voorwaarden” voor een overname op het moment niet voldoen. Hij onderstreepte dat EDF een „voorname speler” wil zijn in de „vernieuwing van kernenergie” in het Verenigd Koninkrijk.

De groep British Energy exploiteert momenteel acht van de tien kerncentrales in het Verenigd Koninkrijk, en geldt bovendien als de voornaamste kandidaat voor de bouw van een serie nieuwe kerncentrales, die de Britse regering in januari aankondigde.

De Franse energiegroep, die alleen al in Frankrijk 19 kerncentrales exploiteert, wil de Europese grootmacht in kernenergie zijn, door in te spelen op nucleaire programma’s in andere landen.

EDF, voor 85 procent in handen van de Franse staat, geldt als voornaamste gegadigde voor de overname van het aandeel dat de Britse overheid nog in British Energy heeft, van 35,6 procent. Met de Britse overheid was uitgebreid onderhandeld, en gisteren stond de overname door EDF op de agenda bij bestuursvergaderingen van zowel British Energy als van EDF. Algemeen werd vandaag een officieel bod van EDF verwacht, maar in plaats daarvan kwam dus uitstel, onder verwijzing naar de „financiële voorwaarden”. British Energy, dat ruim 15,5 miljard euro waard is, genereert ongeveer 20 procent van de Britse elektriciteit.

De terreinen van British Energy worden gezien als de beste locaties voor de bouw van de nieuwe generatie kerncentrales die de Britse regering wil neerzetten. Maar EDF heeft andere mogelijkheden om kerncentrales te ontwikkelen, omdat het land heeft gekocht in de omgeving van twee bestaande Britse kerncentrales. Een woordvoerder van het Britse ministerie voor Economische Zaken zei: „Wij blijven geloven in nucleaire energie. Het is op de lange termijn in het belang van het Verenigd Koninkrijk om door te gaan met de bouw van nieuwe kernreactoren.”