Film van de dag

Achtervolgingsscène in de spannende ‘undercoverfilm’ Infernal Affairs.

Infernal Affairs. In Nederland kwamen niet meer dan 4.000 bezoekers af op Infernal Affairs maar in Azië was de film een van de grootste hits van afgelopen jaren. Expliciet gemodelleerd naar Hollywood-kaskrakers, met een hoge ‘production value’, sterren en veel flitsende actie, redde de film bijna in z’n eentje de zieltogende filmindustrie van Hongkong. Geen wonder dat er twee vervolgfilms kwamen, een prequel en een sequel. De films over de elkaar kruisende paden van twee jeugdvrienden – een is politieman geworden, de ander gangster – luidde een nieuwe trend in: de films over agenten die undercover werken waren niet meer te tellen. Ook Martin Scorsese viel als een blok voor Infernal Affairs, hij maakte er met The Departed een remake van en kreeg daarvoor prompt zijn eerste Oscar. (Wai Keung Lau en Siu Fai Mak, 2002, HK), RTL 7, 22.10-0.10u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg