Federer ook snel onderuit in Cincinnati

Zowel in het mannen- als het vrouwentennis is een machtswisseling aanstaande. Als Rafael Nadal zondag het toernooi van Cincinnati wint, en Jelena Jankovic in Montreal de finale bereikt, zijn zij de nieuwe nummers één van de wereld.

Om die toppositie te bereiken was Nadal in Cincinnati mede afhankelijk van het spel van de huidige nummer één, Roger Federer. De Zwitser die al 235 weken de wereldranglijst aanvoert, ging gisteravond in de derde ronde onderuit tegen de Kroaat Ivan Karlovic: 6-7, 6-4 en 6-7. Jankovic was op haar beurt afhankelijk van het optreden van Ana Ivanovic, die in de derde ronde van het toernooi in Montreal verrassend verloor van de Oostenrijkse Tamira Paszek:2-6, 6-1 en 2-6.

De huidige nummers twee van de wereld zich eenvoudig voor de kwartfinale. Nadal won zijn partij tegen de Duitser Tommy Haas in straight sets: 6-4 en 7-6. Jankovic zegevierde in twee sets over de Canadese Stephanie Dubois : 6-3 en 6-2.

Waar Federer schouderophalend reageerde op het vooruitzicht dat hij mogelijk zondag al het stokje moet overgeven – I don’t care liet de Zwitser weten – was Ivanovic zichtbaar aangedaan. „Ik ben heel teleurgesteld”, zei de Servische die sinds Wimbledon de wereldranglijst aanvoert. „Ik heb hier niet mijn beste spel laten zien. Daar baal ik behoorlijk van.”

Maria Sjarapova liet gisteren weten zij niet deelneemt aan de Olympische Spelen. Een mri-scan wees uit dat de Russische twee scheurtjes heeft in haar rechterschouder. „Het doet me pijn om de Spelen te missen”, aldus de nummer drie van de wereld. „Maar deze blessure kan alleen genezen met rust.” Ook Ivanovic overweegt de Spelen aan zich voorbij te laten gaan. Zij kampt met een duimblessure en wil geen risico’s nemen voorafgaand aan de US Open, die 25 augustus begint. De Cyprioot Marcos Baghdatis meldde zich gisteren voor beide evenementen af omdat hij nog te veel last ondervindt van een polsblessure.

Jesse Huta Galung is gisteren in de tweede ronde van het challengertoernooi in het Italiaanse Cordenons uitgeschakeld. De Nederlander verloor van de Colombiaan Santiago Giraldo: 1-6 en 3-6. Huta Galung beleeft sinds zijn toernooizege in Scheveningen een mindere periode. In Amersfoort en San Marino werd de Nederlandse nummer twee vroegtijdig uitgeschakeld. Chayenne Ewijk haalde bij het ITF-toernooi in Djnepropetrovsk (Oekraïne) de kwartfinales. De Nederlandse versloeg in de tweede ronde Elena Chalova uit Rusland: 6-1 en 6-4. Nicole Thijssen bereikte in het Spaanse Vigo de laatste acht. Ze versloeg de Spaanse Rebeca Bou-Nogueiro: 6-2 en 6-4.