ExxonMobil boekt een recordwinst

Energiebedrijf ExxonMobil heeft gisteren een recordwinst bekendgemaakt. De 11,68 miljard dollar (7,5 miljard euro), een stijging van 14 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2007, was de hoogste kwartaalwinst van een Amerikaans bedrijf tot dusverre.

Desondanks waren beleggers ontevreden, omdat het resultaat lager was dan de prognoses van analisten. Het aandeel van Exxon daalde gisteren op Wall Street met 3,3 procent.

Het Texaanse concern profiteerde net als branchegenoten van de sterk gestegen olieprijs. Hiertegenover stond een val van 8 procent van de olie- en gasproductie. Dit kwam met name door een staking in Nigeria, nationalisatie van de oliesector in Venezuela, en de trend dat landen waar Exxon actief is een hoger aandeel in de productie krijgen als de olie- en gasprijs stijgt. Als deze aspecten buiten beschouwing worden gelaten, zou de daling 2 procent zijn. Volgens Exxon worden de afnemende opbrengsten van velden die opraken grotendeels gecompenseerd door het opstarten van nieuwe projecten in onder meer het westen van Afrika.

Veel westerse olie- en gasbedrijven, waaronder het Nederlands-Britse Shell, hebben steeds meer moeite om de productie op peil te houden. Bestaande velden raken uitgeput, en landen met grote reserves stellen ofwel steeds hogere eisen aan de concerns, of ze willen zelf via staatsbedrijven de grondstoffen oppompen.

Exxon is het grootste beursgenoteerde oliebedrijf ter wereld. In de Verenigde Staten heeft de enorme winst van het bedrijf tot kritiek geleid. Volgens persbureau Reuters noemde Barack Obama, de Democratische presidentskandidaat, het winstcijfer gisteren „buitensporig” en zei dat er een einde moest komen aan de „olietirannie”. De hoge olieprijs zorgt voor problemen in Amerikaanse huishoudens – die vaak voor vervoer afhankelijk zijn van de auto – omdat de benzineprijs ook naar recordhoogtes stijgt.