Economische groei in VS valt tegen

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal minder gegroeid dan werd verwacht. Economen zien in de gisteren verschenen cijfers opnieuw reden te vrezen voor een recessie.

Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte gisteren bekend dat de economie tussen begin april en eind juni met 1,9 procent is gegroeid. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was die toename ruim twee keer zo groot.

Tegelijkertijd is, zo blijkt nu na de gebruikelijke herzieningen, de economie in het laatste kwartaal van vorig jaar alsnog gekrompen met 0,2 procent. Het is voor het eerst sinds de economische neergang van begin dit decennium dat de economie in omvang is afgenomen.

De omvang van de economie wordt gemeten door alle goederen en diensten in de VS bij elkaar op te tellen. Het cijfer wordt gezien als de beste barometer voor de economische gesteldheid van een land. Naar de cijfers over de omvang van de economische groei van gisteren werd uitgekeken door zowel grote groepen Amerikanen als de overgebleven presidentskandidaten. De economie is al ruim een jaar het belangrijkste Amerikaanse verkiezingsthema.

De Verenigde Staten kampen met drie economische crises tegelijkertijd. De huizenmarkt is ingestort, met prijsdalingen in grote steden van ruim 20 procent op jaarbasis. Daarnaast zorgt de kredietcrisis in de VS – en daarbuiten – al anderhalf jaar voor turbulentie op de financiële markten. Ten slotte boekt de Amerikaanse financiële sector (banken, verzekeraars, hypotheeknemers) tegenvallende resultaten. Banken vallen om, verscherpen hun eisen voor leningen en ontslaan werknemers.

Amerikaanse bedrijven schrappen nu al zes maanden op rij arbeidsplaatsen. In totaal zijn nu 438.000 Amerikanen ontslagen en, zo werd gisteren ook bekend, het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen is op het hoogste punt sinds vijf jaar beland.

De vrees voor een recessie – strikt genomen twee opeenvolgende kwartalen van krimp – is door de cijfers van gisteren opnieuw aangewakkerd. De groei werd namelijk grotendeels geboekt dankzij buitenlandse aankopen van Amerikaanse producten. Die namen met 9 procent toe ten opzichte van een kwartaal eerder. Exporten zijn goedkoper door de lagere dollarkoers, maar zij zullen naar verwachting niet aanhouden omdat de economie ook in andere landen inmiddels steeds zwakker wordt.

Daarnaast is de groei van vorig kwartaal het gevolg van de ruim 100 miljard dollar (64 miljard euro) die de Amerikaanse overheid in de vorm van cheques aan consumenten heeft verstrekt. Dit was een eenmalige actie en het effect hiervan is zo goed als uitgewerkt.

Persoonlijke verhalen over ontslagrondes via nrc.nl/kredietcrisis