Echtgenote van Thaksin veroordeeld tot 3 jaar cel

De echtgenote van de Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra is gisteren veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens belastingontduiking. Het is de eerste uitspraak in een reeks corruptieprocessen tegen het echtpaar.

Pojaman Shinawatra heeft direct na de uitspraak hoger beroep aangetekend en is op een borgtocht van 95.000 euro vrijgelaten. Haar geadopteerde broer Bannapot Damapong en haar secretaris zijn in hetzelfde proces schuldig bevonden aan samenzwering tot belastingontduiking en tot celstraffen veroordeeld. Ook zij zijn op borgtocht vrij.

Thaksin werd in september 2006 met een militaire staatsgreep verdreven na wekenlange straatprotesten van vooral de Bangkokse middenklasse. Die beschuldigde de premier van machtsmisbruik en corruptie toen het telecombedrijf van zijn familie, Shin Corp., voor miljarden dollars werd verkocht aan een Singaporese investeringsmaatschappij, zonder dat Thaksin daarvoor belasting hoefde te betalen.

De interim-regering die na de staatsgreep aan de macht kwam, liet gerechtelijke onderzoeken uitvoeren naar Thaksins vermeende corruptie. Inmiddels wordt de premier in vier zaken vervolgd en heeft de regering ruim twee miljard dollar van het familiekapitaal laten bevriezen, waardoor hij nu ‘slechts’ over 400 miljoen dollar kan beschikken. Na de staatsgreep verbleef Thaksin enige tijd in Engeland, waar hij voetbalclub Manchester City kocht, maar hij keerde vorig jaar terug naar Thailand om zijn naam te zuiveren.

Het vonnis van gisteren betrof een aandelentransfer uit 1997. Pojaman heeft verklaard dat zij aandelen ter waarde van 738 miljoen baht (nu ruim veertien miljoen euro) in Shinawatra Computer, de voorloper van Shin Corp., heeft gekocht van haar huishoudster en aan haar broer heeft geschonken. Dat zou belastingvrij zijn. Later bleek dat de huishoudster als tussenpersoon was gebruikt.

De advocaat van Thaksin zei gisteren dat hij de juridische strijd „tot het einde zal voeren”. (AP)