Congo herziet alle contracten met houtbedrijven

Kinshasa. Congo gaat alle 156 contracten met houtbedrijven herzien. De contractherziening van Congo is bedoeld om een bedrijfstak op te schonen die doorspekt is met corruptie en om misgelopen belastinginkomsten terug te winnen. Houtkap is een enorme handel in Congo. De concessies voor buitenlandse bedrijven beslaan 20 miljoen hectare woud. Samen met landbouw zorgt houtkap voor een jaarlijkse afname van het Congolese woud met meer dan 800.000 hectare. Veel contracten werden afgesloten tijdens de oorlog in Congo tussen 1998 en 2003. Hout was, net als goud en diamanten, een belangrijke reden voor het geweld dat destijds miljoenen levens eiste. In 2002 kondigde de Congolese regering een vijfjarig moratorium af op het afsluiten van nieuwe contracten in een poging de voortschrijdende ontbossing tegen te gaan. Greenpeace beschuldigt het Duitse houtbedrijf Danzer, dat samen met twee andere buitenlandse bedrijven in totaal tweederde van de houtexport uit Congo verzorgt, van prijsafspraken om belastingheffing te ontwijken.