Comanches 1

In Boeken van 11 juli j.l. heeft Sjoerd de Jong een bespreking gegeven van The Comanche Empire van Pekka Hämäläinen. De inhoudelijke weergave lijkt mij goed. Hij begint met te schrijven over de hoogtijdagen van de frontiermythologie, over de benadering waarin de indianen `passieve voetnoten bij de blanke geschiedenis zijn`. Hij eindigt dan met te schrijven dat dit degelijke boek `de romantische pulp die er over de Comanches is verschenen ver achter zich laat`.

Maar er verschenen ook lang geleden `kinderboeken` die een behoorlijk beeld gaven van de geschiedenis, beter dan de boeken van Karl May. Zie bijvoorbeeld de boeken van Fritz Steuben over Tecumseh (in het Nederlands vertaald in de jaren vijftig of eerder) of de biografieën van John Sugden, Tecumseh, a Life, (NY, 1997).

Ik ken de `romantische pulp die over de Comanches is verschenen` niet. Ik weet wel dat er voortreffelijke boeken over hen zijn geschreven, zoals The Comanches, Lords of the South Plains, door Ernest Wallace & E. Adamson Hoebel, (Univ. of Oklahoma Press, 1952), en The Comanches, door Thomas W. Kavanagh, (Univ. of Nebraska Press, 1996).

Naschrift Sjoerd de Jong

De etnografie van Wallace en Hoebel is inderdaad klassiek (en zeker geen pulp!), maar als geschiedenis van de Comanchen tamelijk summier en in een aantal opzichten gedateerd, wat niet zo vreemd is voor een werk van ruim een halve eeuw oud. Kavanagh is ook goed, zij het specialistisch. Beide boeken onderscheiden zich in gunstige zin van veel populairdere monografieën als die van T. Fehrenbach, Comanches, The Destruction of a People, laat staan de romans van Larry McMurtry en vele anderen, waarin de Comanchen louter in hun rol van bloeddorstige barbaren worden opgevoerd.

    • Peter B. Boorsma