China versoepelt censuur internet

China heeft de internetcensuur weer versoepeld nadat gisteren onder buitenlandse journalisten grote verontwaardiging was ontstaan over het feit dat sommige websites niet bereikbaar waren in het internationale olympische perscentrum in Peking.

De verontwaardiging was vooral groot omdat behalve de websites van de verboden sekte Falun Gong, Amnesty international en de Tibetaanse onafhankelijkheidsbeweging ook de site van de BBC en van de Deutsche Welle waren geblokkeerd. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kreeg wereldwijd veel kritiek omdat het met de Chinese autoriteiten afspraken zou hebben gemaakt over beperkt internetgebruik.

Politiek gevoelige websites zijn voor gewone burgers niet toegankelijk, maar het organisatiecomité van de Spelen en het IOC hadden verzekerd dat er voor de buitenlandse pers volledige persvrijheid zou gelden. IOC-perschef Kevin Gosper voelt zich overvallen door de rel. Hij ontkent op de hoogte te zijn geweest van een afspraak over beperkt internetgebruik in het olympisch perscentrum.

Gisteravond laat liet het IOC in een verklaring nog eens weten dat het altijd duidelijk had gemaakt aan de Chinese organisatie dat vertegenwoordigers van de media volledige toegang tot internet moeten hebben. Een paar uur eerder had Gosper echter nog verklaard dat sommige sites, zoals die van de Falun Gong, de Tibetaanse onafhankelijkheidsbeweging en Amnesty international tot zijn teleurstelling nog altijd niet toegankelijk zijn voor journalisten in het perscentrum en sporters in het olympisch dorp. „Maar ik kan de Chinezen nu eenmaal niet commanderen.” De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, die in China ook van het internet wordt geweerd, noemde het IOC in een reactie „een organisatie zonder ruggengraat”.

De sites van de BBC en de Deutsche Welle waren vandaag weer bereikbaar. Met gevoelige sites als die van Amnesty International kan wel contact worden gemaakt, maar de verbinding is traag.

De Chinese internetaffaire heeft opnieuw tot vragen geleid over de positie van kroonprins Willem-Alexander als lid van het IOC. Al sinds zijn in 1998 begonnen lidmaatschap laait bij vlagen de discussie op of de prins zich met deze activiteit niet in al te gevoelige politieke zaken begeeft.

Dat is ook nu weer de dieperliggende strekking van schriftelijke vragen die het Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) aan minister-president Balkenende heeft gesteld. Of de kroonprins als lid van het IOC op de hoogte was van de beperkingen die de Chinese autoriteiten wilden opleggen, wil Van Bommel weten.

Great Firewall: pagina 9

Morgen in M: China na de Spelen

    • Bettine Vriesekoop