Bord voor senioren

Op vakantie op het Duitse waddeneiland Borkum bleek het bij praktisch alle restaurants mogelijk een aantal menu’s als Seniorenteller te bestellen. Dit is een menu voor volwassenen, maar de portie is kleiner dan van een gewoon menu – en de prijs is lager. Dat zou de Nederlandse horeca nou ook eens moeten doen. Wanneer je geen grote eter bent, ben je in Nederland toch gedwongen een overvol bord te bestellen. Naderhand wordt de helft van het gebodene weggegooid.

Wanneer je de productie, de handel, het vervoer en de verwerking in ogenschouw neemt, is dit zonde van alle inzet. Kleinere porties voor volwassenen zouden de Nederlandse horeca bovendien meer klanten kunnen opleveren. Voor mensen die niet willen of kunnen betalen voor zo’n overvol bord lekker eten, zijn kleine, smakelijke porties voor een redelijke prijs wellicht een uitkomst en aanleiding om eens wat vaker een restaurant te bezoeken.

Mogelijk stuit de term ‘Seniorenmenu’ in Nederland op weerstand, en zijn termen als ‘voor de kleine trek’, een ‘light menu’ of ‘goed voor uw lijn’ hier betere titels. Het lijkt mij in ieder geval een gat in de markt en ook nog eens beter voor het milieu!

    • Lucia Hogervorst