Boekberichten

Salman Rushdie was knap lastig voor zijn bewakers

Salman Rushdie was niet erg geliefd bij zijn bewakers, die hem moesten beschermen toen vanuit Iran een fatwa tegen hem was afgekondigd. Dit onthult een van zijn voormalige bewakers in een onlangs verschenen boek. De bewaker Ron Evans laat in On Her Majesty’s Service geen spaan heel van Rushdie’s gedrag. ‘Op een dag was hij zo onhandelbaar dat we hem opsloten in een kast onder de trap’, schrijft de Special Branch-agent. ‘We zijn toen met z’n allen naar de pub gegaan. Toen we voldaan terugkwamen, hebben we hem bevrijd’.

De agenten noemden hem een ‘sloddervos’, omdat hij er altijd zo sjofel bij liep. Evans betitelt Rushdie als bot, arrogant en gierig, want hij vroeg aan zijn bewakers ook huur voor hun kamer in het huis waar hij was ondergedoken.

Inmiddels heeft Rushdie in een interview met de BBC de mogelijkheid geopperd een roman te wijden aan zijn leven onder de fatwa, die wegens de vermeende blasfemische inhoud van The Satanic Verses in 1989 over hem werd uitgesproken. (DL)

Rel in Florence over eerherstel van Dante

In Florence is een hevige rel uitgebroken rond het voorgenomen eerherstel van Dante Alighieri (1265-1321), nadat een nazaat van de Italiaanse dichter heeft gezegd een rehabilitatieceremonie te zullen boycotten. Met de plechtigheid wilde Florence, de geboortestad van Dante, na meer dan 700 jaar, eindelijk eerherstel bieden aan de schrijver van La Divina Commedia, die in 1302 werd verbannen uit zijn geboortestad door zijn politieke tegenstanders, de Zwarte Welfen. Florence zou de directe nazaat van de dichter graaf Pieralvise Serego Alighieri het hoogste eerbetoon van de stad aanbieden – de ‘gouden florijn’ – maar de graaf is nu van oordeel dat het Florentijnse stadsbestuur niet genoeg berouw toont ten aanzien van het Dante aangedane onrecht. Tijdens een zitting van de culturele commissie van de stad, waarbij het bevel voor Dantes uitwijzing zou worden geannuleerd, raakten de gemoederen verhit. Vijf raadsleden stemden tegen de herroeping, anderen bleven moedwillig weg. (DL)

Prairiehelden van Karl May naar de KB

De fans van Winnetou, Old Shatterhand en Kara Ben Nemsi kunnen in Den Haag hun hart ophalen. De Koninklijke Bibliotheek heeft per legaat een collectie van 600 Nederlandstalige boeken van de legendarische schrijver Karl May ontvangen. Ze zijn afkomstig van de onlangs overleden Karl May-liefhebber Joan C. Oosterbaan. De Duitse schrijver Karl May (1842-1912) verwierf roem met zijn tientallen avonturenboeken die zich afspeelden in het Wilde Westen van Noord-Amerika, in het Midden-Oosten en op de Balkan. Zijn boeken waren ongekend succesvol en hebben generaties lang het beeld van de nobele indiaan in de hoofden van jonge romantische lezers geprent. Karl May is er schatrijk mee geworden, maar zijn reputatie was niet onomstreden. De landen die hij beschreef heeft hij lang niet allemaal bezocht.

Joan C. Oosterbaan werd in zijn jeugd gegrepen door De schat in het Zilvermeer en sindsdien verzamelde hij alles van en over May wat hij krijgen kon. In 2006 richtte hij de Karl May Vereniging op. Hij publiceerde ook bibliografische boeken op het gebied van de May-kunde, waaronder Karl May verzamelaars compendium (2000). (RvG)

M.m.v. Roelof van Gelder en Dirk Leyman.

De berichten staan in uitgebreide vorm op nrcboeken.nl of op papierenman.blogspot.com