BMW ziet winst fors teruglopen

Evenals concurrent Daimler (Mercedes-Benz) vorige week heeft ook BMW vanochtend zijn winstverwachting voor dit jaar verlaagd. BMW maakte de cijfers bekend over het tweede kwartaal waaruit bleek dat de nettowinst met 33 procent is gedaald naar 507 miljoen euro. De omzet van de Duitse autofabrikant kwam in deze periode uit op 14,6 miljard euro.

In een toelichting op de cijfers maakte bestuursvoorzitter Norbert Reithofer bekend dat de winstgevendheid van zijn bedrijf in toenemende mate onder druk staat door de hoge olieprijs, de gestegen prijzen voor grondstoffen, de zwakke dollar en de kredietcrisis. Met name in de Verenigde Staten, met Duitsland en Groot-Brittannië nog steeds de belangrijkste markt voor de autobouwer.

BMW bouwt zijn auto’s weliswaar voor een deel in de VS, maar dat kan slechts gedeeltelijk compenseren dat de bouw van de auto’s voor de VS grotendeels in euro’s gebeurt en de opbrengst in veel goedkopere dollars is. Ook zijn de verkopen in de VS sterk teruggelopen. BMW tracht dit verlies te compenseren door te investeren in opkomende markten als China, India en Rusland.

BMW verkocht in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 820.000 auto’s. Zowel bij BMW, Mini als Rolls-Royce, de drie automerken van het concern, stegen de verkopen. Reitenhofer spreekt – ook met het oog op het milieu – over „grote uitdagingen voor de auto-industrie”. Hij voorziet in 2009 nog een „lastig” jaar voor BMW, maar verwacht in 2010 winstherstel. BMW maakte eerder al bekend in vijf jaar 6 miljard euro te willen besparen en meer dan 8.000 banen te zullen schrappen.

Beleggers reageerden negatief op de cijfers. Op de beurs van Frankfurt kelderde de koers van BMW vanochtend met bijna 8 procent naar 26,60 euro.