Berlusconi moet boter bij de vis doen

Silvio Berlusconi staat erom bekend dat hij niet terugschrikt voor het vermengen van zaken en politiek. Het zakenimperium van de Italiaanse premier omvat televisie, boeken, films, vermogensbeheer en het voetbalteam van AC Milan. Hij heeft zelfs een invloedrijk belang in de handelsbank Mediobanca. Waarom zou hij dan geen deel van de kwakkelende nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia kunnen overnemen?

Hij heeft dat zeker ooit eens overwogen. Toen Berlusconi het in Italiaanse handen houden van Alitalia tot een verkiezingsbelofte verhief – en daarmee effectief een einde maakte aan een eventuele overname door Air France-KLM – zinspeelde hij erop dat zijn zonen wellicht bereid zouden zijn in het gat te springen.

Alitalia heeft beslist een redder nodig. Het concern verliest meer dan 2 miljoen euro per dag en zou niet meer mogen vliegen als het geen overheidskrediet van 300 miljoen euro had gekregen, dat uiteindelijk door de belastingbetaler wordt bekostigd.

Maar nu heeft Berlusconi details van zijn saneringsplan geopenbaard. In de woorden van Il Giornale, het dagblad dat in handen is van zijn broer: „Berlusconi’s verklaring: zo wil ik Alitalia voor de ondergang behoeden.”

Toch zal hij dat niet echt zelf doen. Het plan roept op tot een fusie tussen een deel van Alitalia en een deel van de Italiaanse concurrent Air One. Er zullen ten minste 5.000 ontslagen vallen. Sommige toonaangevende Italiaanse industriëlen mogen met zakenbank Morgan Stanley een belang nemen. Maar de rijkste man van Italië – de premier – schittert op de lijst door afwezigheid.

Het bewaren van de nodige afstand is voor een slimme belegger als Berlusconi zakelijk gezien verstandig. Zijn terughoudendheid om ook maar iets van zijn fortuin van 10 miljard euro in Alitalia te steken duidt erop dat hij misschien niet echt vindt dat het een goede deal zou zijn. Geen wonder dat de vakbonden van Alitalia te hoop lopen tegen het plan. Ze hopen waarschijnlijk dat de zelfbenoemde Redder van Italië alsnog de helpende hand zal bieden – en zijn woorden gestand zal doen met zijn eigen geld.

Rachel Sanderson

    • Rachel Sanderson