België kan op vakantie

letermelacht.jpgEindelijk vakantie! Zo zijn de commentaren in de Belgische kranten op het politieke nieuws van gisteren aardig samen te vatten. En: wordt vervolgd. Hier een artikel dat ik erover schreef voor de krant van vandaag.

Na meer dan 400 dagen praten kunnen de politieke kopstukken even rust nemen. Belgische journalisten zijn waarschijnlijk ook opgelucht. Collega’s van De Standaard vroegen politici onlangs waar ze naartoe zouden gaan, als de politieke situatie het zou toelaten. De Franstalige liberaal Didier Reynders gaat naar Zuid-Frankrijk, net als Laurette Onkelinx, de Franstalige socialiste. Joëlle Milquet (Madame Non) beloofde haar dochter een reisje naar de VS. Bart Somers, de voorzitter van de Vlaamse liberalen, gaat naar Schotland. Premier Yves Leterme wist het nog niet.

Zelfs Erik Meynen, die in Het Laatste Nieuws elke dag een politieke strip tekent, stopt er even mee. ,,We hopen dat alle partijen in die paar weken hun zelfbeheersing terugvinden en er lichamelijk en geestelijk weer helemaal bovenop komen”, schrijft de commentator van La Libre Belgique vandaag. Hij is vast niet de enige. Ik ben ook even vrij, maar m’n collega Petra de Koning houdt België en Europa de komende weken in de gaten.

    • Jeroen van der Kris