Bedrijven tegen hoge bijdrage JSF

De Nederlandse bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter hebben gisteren een officieel bezwaar ingediend bij de overheid tegen hun bijdrage.

Volgens de bedrijven is die bijdrage veel te hoog. De deelname aan het JSF-project levert volgens de betrokken bedrijven zoveel financiële voordelen op dat een extra bijdrage van de bedrijven niet nodig is. Dat schrijft de Nifarp, een organisatie van de bedrijven, in een brief aan de minister van Economische Zaken (EZ).

Begin deze maande maakte het ministerie van EZ juist bekend dat het tekort in de zogeheten business case van de JSF was opgelopen tot 308 miljoen euro. Daarom is het afdrachtspercentage van het bedrijfsleven verhoogd tot 10,3 procent.

Toen Nederland in 2002 besloot mee te doen aan de ontwikkelingsfase van het gevechtsvliegtuig werd met het bedrijfsleven afgesproken dat dat een deel van zijn omzet uit het JSF-werk zou afdragen. De overheid wilde meedoen aan de JSF, zodat Nederlandse bedrijven konden profiteren van de miljarden aan orders die gemoeid zouden zijn met de bouw van het gevechtstoestel. Maar de voorwaarde was dat het voor de staat niet duurder mocht uitvallen dan het kopen van kant-en-klare JSF ’s ‘van de plank’.

Uit de eerste berekeningen in 2002 bleek een tekort van 191 miljoen euro, waarna het afdrachtspercentage werd vastgesteld op 3,5 procent. Begin deze maand werd de business case ‘herijkt’, en het afdrachtspercentage verhoogd.

De bedrijven willen van de overheid weten hoe haar berekening in elkaar zit en hoe zij op een tekort uitkomt. In de brief schrijven de bedrijven dat de staat in 2002 „zeer conservatieve inschattingen heeft gemaakt”. „Deelname levert de Nederlandse economie in haar geheel [...] immers aanzienlijke voordelen op, als gevolg waarvan de investeringen ruimschoots – en met een aanzienlijk rendement – worden terugverdiend.” De bedrijven verwijzen onder meer naar een rapport van PricewaterhouseCoopers van begin deze maand, in opdracht van EZ. Daarin staat dat de deelname aan de JSF Nederland 10 miljard euro oplevert.

Een woordvoerder van EZ zegt dat de brief van het Nifarp zorgvuldig bestudeerd zal worden. Komende maand zal er met de bedrijven overlegd worden.

Lees eerdere artikelen over de JSF op www.nrc.nl/jsf