Bank Insinger de Beaufort verkocht

Na Nachenius Tjeenk, drie jaar geleden, neemt de Franse bank BNP Paribas opnieuw een Nederlandse vermogensbeheerder over. Vanochtend kondigde BNP aan Insinger de Beaufort in te lijven. In eerste instantie zullen de Fransen een belang van 60 tot 65 procent overnemen. In 2013 is het de bedoeling dat Insinger de Beaufort in zijn geheel overgaat naar de Fransen.

Door de overname ontstaat een combinatie van drie vermogensbeheerders: Insinger de Beaufort, Nachenius Tjeenk en de Britse tak van BNP Paribas Private Bank. Gezamenlijk zullen zij met ruim 10 miljard aan beheerd vermogen tot de topvijf van Nederland vermogensbeheerders horen, met een marktaandeel van naar eigen zeggen ruim 5 procent.

Insinger de Beaufort, dat een beursnotering in Luxemburg heeft, wil met de verkoop aan BNP haar dienstenaanbod uitbreiden. Zo wil de bank uit Amsterdam naast vermogensbeheer voor rijke particulieren zich ook gaan bezighouden met spaarproducten en kredietverlening. Bestuurslid Peter Sieradzki van Insinger de Beaufort zal de nieuwe bank gaan leiden. De huidige bestuursvoorzitter van Insinger de Beaufort, Ian Kantor, vertrekt.

Insinger de Beaufort zag in de afgelopen maanden haar voor cliënten beheerd vermogen met 8 procent dalen tot 5,8 miljard euro. Volgens Sieradzki komt dat vooral door het afstoten, eerder dit jaar, van een onderdeel van de bank in Groot-Brittannië. Sieradzki zegt dat de vermogenspositie van zijn bank de afgelopen maanden niet is aangetast door het slechte beursklimaat. „We hebben het heel behoorlijk gedaan.”

Zonder te kwantificeren zei Sieradzki in het afgelopen jaar te hebben geprofiteerd van de overname en opsplitsing van ABN Amro, de grootste vermogensbeheerder van Nederland, en van de recente onrust bij Fortis. „We zien altijd al veel nieuwe klanten die van andere banken overstappen.”