Alleen, met onzichtbare adviseur

Een zucht van opwinding gaat door de zaal als Radovan Karadzic zaal nummer 1 binnenloopt van het Joegoslavië-tribunaal. De van oorlogsmisdaden verdachte oud-leider van de Bosnische Serviërs kijkt om zich heen om te zien waar hij moet plaatsnemen. Hij doet net of hij het publiek en de pers niet ziet.

Dertien jaar nadat hij werd aangeklaagd voor onder andere genocide is Radovan Karadzic gisteren voor het eerst weer onder zijn eigen naam in het openbaar verschenen.

Zonder baard, zonder paardenstaartje, met geknipt golvend grijs haar. Hij zet een koptelefoon op voor de vertaling. Het verbindingsstuk rust niet op zijn hoofd, maar in zijn nek. „Dobre”, zegt hij tegen de bewaking. Dan spreekt rechter Alphons Orie, na Karadzic erop te hebben gewezen dat hij het recht heeft te zwijgen. „Ik zie dat u alleen bent gekomen.” Karadzic – met lage, brommende stem –, maar goed te verstaan: „Ik heb een onzichtbare adviseur.”

De rechter leest een deel van de aanklacht voor. Hij vraagt of Karadzic hem helemaal wil horen, 25 kantjes. Dat wil hij niet. Uw meest recente verblijfplaats?, vraagt Orie. „Officieel bij mijn vrouw in Pale. Maar ik heb ook een onofficieel adres. De Joeri Gagarinstraat in Belgrado.”

Karadzic beantwoordt alle vragen, is nors, maar maakt soms grapjes waar ook de rechter om lacht. Rechter Orie: „Is er iemand die ik op de hoogte moet stellen van uw verblijf in detentie hier?” Karadzic: „Ik geloof niet dat er iemand is die niet op de hoogte is dat ik hier ben.”

Karadzic zegt dat hij nu geen advocaat wil en later ook niet. Dat het zelf verdedigen voor verwarring, vertraging en misverstanden zorgt, wordt meteen duidelijk in de voorgeleiding, en is een indicatie hoe het proces in de toekomst zal verlopen. Warrig. Ten minste vier keer wordt Karadzic door de rechter onderbroken, als hij vertelt over de „vele onregelmatigheden” van afgelopen dagen. Karadzic heeft vier A-viertjes voor zich liggen met daarin het verhaal van zijn arrestatie op vrijdag 18 juli – drie dagen eerder dan volgens de Servische autoriteiten was gebeurd: „Door drie mannen in burger, die mij drie dagen lang ontvoerden”.

De cel van Karadzic: pagina 6 en 7