Agenda

Het zijn Tsjaikovskidagen tijdens de Robeco-serie in het Amsterdamse Concertgebouw. Het Malmö Symfonie Orkest speelt 6 aug olv Vassily Sinaiski de Derde symfonie. De ouverture Romeo en Julia klinkt 7 aug bij het Jeugd Orkest Nederland olv Jurjen Hempel en Christianne Stotijn zingt tegelijkertijd in de Kleine Zaal liederen van Tsjaikovski. Inl.: www,concertgebouw.nl. Res. 020 6781345

Muziekzomer Gelderland

De Internationale Muziekzomer Gelderland, van 7 t/m 24 augustus op tal van locaties, is een van de grootste en bijzonderste zomerse muziekfestivals, georganiseerd door het Nationaal Jeugdorkest met oa de NJO Summer Academy onder de artistieke leiding van Reinbert de Leeuw. John Adams is dit jaar de composer in residence. Een voorspelbaar hoogtepunt is het gastconcert van het European Union Youth Orchestra, dat op 16 aug olv Vladimir Ashkenazy in de Arnhemse concertzaal Musis Sacrum de Tweede symfonie ‘Auferstehung’ van Mahler uitvoert. Young artist in residence is de violiste Lisanne Soeterboeck, die speelt met pianist Igor Roma. Met met haar eigen sextet The Hague Strings Schönbergs Verklärte Nacht instudeert. Soeterboeck geeft zelf ook les aan nog jongere violisten. Andere artiesten van belang: pianist Ralph van Raat en sopraan Claron MacFadden. Inl.: www.muziekzomer.nl

Daniel Lanois

De Canadese producer van U2, Bob Dylan en Emmylou Harris maakte als solist indruk met zijn debuut-cd Acadie uit 1989. Het maken van zijn laatste cd Here Is What Is met Emmylou Harris, Billy Bob Thornton en zijn vaste drummer Brian Blake is te zien in een filmdocumentaire. Lanois en Blake treden samen op: 2 aug Paradiso, Amsterdam.

De Parade Amsterdam

Het reizende festival De Parade doet na Den Haag en Utrecht Amsterdam aan, vanaf 1 augustus staan de acteurs, dansers en muzikanten van uiteenlopende voorstellingen in het Martin Luther Kingpark. Hoogtepunten is De 'G' van Gezellig? van zangeres Ellen ten Damme, een lyrische show over liefde en verlangen. Met Scania!, uitgevoerd door Ricky Koole, Fank Lammers en Bob Fosko maken we kennis met de even rauwe als gevoelige wereld van de trcukers, mannen en vrouwen die vrachtwagens over de wegen sturen. Met schitterend lied van Fosko over het ‘thuisbrengen’ van een meisje. Zangeres en actrice Ricky Koole weet treffend als country-girl de sfeer van de wereld der onvermoeibare roadies te treffen. Inl.: www.deparade.nl

Gysbreght van Aemstel

Geen winterse Nieuwjaarsvoorstelling, wel tijdens hoogzomer het beroemdste klassieke, Hollandse drama: Vondels Gysbreght van Aemstel , uitgevoerd door Theater Nomade met Ab Gietelink in de titelrol van de vaderlandse stadsverdediger. De opvoering vindt plaats in Huis Nieuw Rande te Diepenveen, een sfeervol en rustiek landgoed net buiten de bebouwde kom van Deventer. Inl.: 0570-593666; www.huisnieuwrande.nl

Meisje Loos

Actrice Carla Mulder maakt een prachtige voorstelling met foto's en intiem spel over haar grootvader, die honderd jaar geleden als fotograaf naar Amerika reisde. De toeschouwers schepen zich in op deze tijdreis aan boord van de Rijndam van de Holland Amerika Lijn in 1907. Eerder was de voorstel-ling op Oerol een groot succes. Vanaf 1 aug. Den Helder, Oude Rijkswerf. Inl.: www.karavaan.nl