Agenda

Deventer

Op 3 augustus (9u30-17u30) vindt de 20ste editie plaats van de Deventer Boekenmarkt. In totaal zijn 878 kramen langs de IJsselkade en de historische binnenstad gevuld met duizenden boeken. Ook zijn er speciale jubileumactiviteiten. De expositie Verborgen Schoonheid toont de mooiste Middeleeuwse boeken uit de schatkamer van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek. T/m 17 aug Stadhuis van Deventer, Grote Kerkhof 4. Tijdens de Boekenmarkt open van 9-17u. Toegang is gratis. Inl: 0900-3535355 & www.vvvdeventer.nl

Deventer

Op 2 augustus organiseert Theater Bouwkunde in de binnenstad de elfde editie van het poëziefestival Het Tuinfeest. Rondom het theater dragen dichters voor uit eigen werk in het decor van Middeleeuwse kloostertuinen. Kaarten zijn via de website te koop voor € 27,50. Theater Bouwkunde, Klooster 2-4, Deventer. Inl: 0570-614075 & www.hettuinfeest.nl

Dordrecht

Villa Augustus organiseert in de maanden augustus en september een aantal zomeractiviteiten in Dordrecht. Als eerste zijn er op de zondagen in augustus twee wandel- en fietstochten. Paaldansende boksers, een ober op een verlaten pleintje die met weemoed terugdenkt aan de Spaanse bezetting, een treurige reus of een sierlijk dansende haas; ze kunnen zomaar vanuit het niets voor je fiets of wandelschoen verschijnen tijdens de stadswandeling door Dordrecht of de fietstocht over het Eiland van Dordrecht. Fietsen op 3 en 17 aug. Stadswandeling door Dordrecht: 10 en 24 aug. Inl: 078-6393111 & www.villa-augustus.nl

Utrecht

Tijdens Culturele Zondag 3 augustus (14-17u) varen zeven boten door de Utrechtse Oudegracht met ieder een eigen muziekstijl, van pop tot hiphop, van rock tot gothic. Er zijn diverse luisterplekken waar de bands iets langer spelen. Met o.a. Dez Mona, Lolly Jane Blue, StropStrikkers, Derick, A Reggae Bomb, Mala Vita of Claw Boys Claw. De Muzikale Botenparade start bij de Weerdsluis en eindigt bij het Ledig Erf. Inl www.culturelezondagen.nl

Utrecht

De binnenstad van Utrecht staat van 6 t/m 10 augustus in het teken van de zesde editie van het underground lifestyle festival Summer Darkness. Optredens van o.a. Within Temptation, Echo & the Bunnymen, Vive La Fête, Welle:Erdball, Combichrist, Apoptygma Berzerk, Clan of Xymox,The 69 Eyes, Sol Invictus, Sonar en Das Ich.

Inl: www.summerdarkness.nl

Amsterdam

Het openlucht filmfestival Pluk de Nacht van 7 t/m 16 augustus is op het Stenen Hoofd aan het IJ. Hierna zal van 19 t/m 23 augustus, de nieuwe cultuurplek in Amsterdam Oost, Studio K omgetoverd worden tot een openluchtfilm festival. Op het programma staan nationale en internationale speelfilms, documentaires, korte films en animaties, die (nog) niet in Nederland in de bioscoop zijn uitgebracht. De films beginnen bij het vallen van de duisternis, rond 21u30. Inl: www.plukdenacht.nl

Rotterdam

Kunstenaar Wolf Brinkman neemt deelnemers mee op ontdekkingsreis door Rotterdam tijdens Parfum de BoemBoem, een serie fietsroutes langs bouwplaatsen en sloopgebieden in Rotterdam. Start: 3 aug om 14u vanaf Camping Rotterdam op het Noordereiland. Ook op 17 aug, 14 en 28 sept. Zaterdagnacht 30 augustus is er een nachtelijke route door het Centraal Stationsgebied gepland. Deelname €5, gebruik van een fiets van Rotterdam ByCycle inbegrepen. Inl www.rotterdambycycle.nl.