Afgestudeerd? Dan geeft de belasting geld terug

Pas afgestudeerden die starten op de arbeidsmarkt kunnen meer geld van de belasting terugkrijgen dan zij vaak weten. De Belastingdienst biedt een middelingsregeling aan, maar die regeling is volledig onbekend bij veel starters.

De middelingsregeling stelt belastingbetalers in staat om hun belastinginkomsten over meerdere jaren uit te smeren. Personen met variabele inkomsten, zoals freelancers, kunnen zo voorkomen dat hun incidenteel hogere inkomsten tegen een hoger tarief worden belast. Volgens hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Peter Kavelaars kunnen ook net afgestudeerden de regeling gebruiken. „Iedereen die van school komt of gestudeerd heeft en daarna een baan neemt, komt hiervoor in aanmerking.”

De fiscus heeft de eerste helft van dit jaar 6.060 middelingsverzoeken gekregen en rekent voor het hele jaar op het dubbele. Dit is weinig in vergelijking met het aantal mensen dat jaarlijks start op de arbeidsmarkt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek studeren jaarlijks meer dan 90.000 studenten af aan hogeschool of universiteit.

Hoogleraar Kavelaars schat dat een afgestudeerde starter die de eerste twee jaar in loondienst 32.000 euro verdient, met de regeling maximaal 900 euro kan terugkrijgen. Het indienen van het verzoek is eenvoudig en omvat niet meer dan het sturen van een standaardbrief aan de Belastingdienst, aldus Kavelaars.

Bij het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting is de regeling bekend, maar men geeft er geen ruchtbaarheid aan. „Op zich is het een goede tip. Starters zijn als groep moeilijk te bereiken, maar misschien moeten we kijken of we het op onze website kunnen zetten”, zegt Nibud-onderzoeker Marcel Warnaar. (ANP)