Adempauze in Belgische crisis

Na ruim een jaar politieke crisis in België wil koning Albert een adempauze inlassen in de onderhandelingen. De drie bemiddelaars die proberen een oplossing te vinden, krijgen van hem meer tijd, tot in de tweede helft van september. De Vlaamse christen-democraten van premier Yves Leterme en de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) hadden eerder laten weten dat er uiterlijk 31 juli duidelijkheid zou moeten zijn over de ‘staatshervorming’ die zij willen. Vlaamse partijen willen dat de regio’s meer bevoegdheden krijgen, onder meer op het terrein van arbeidsmarktbeleid, gezondheidszorg en belastingen. Yves Leterme, die in maart na moeizame onderhandelingen premier werd, diende twee weken geleden zijn ontslag in. Hij was er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over een staatshervorming. Sinds de parlementsverkiezingen op 10 juni 2007 hebben de politici in België vrijwel onafgebroken onderhandeld. (NRC)