24 uur per dag ijsjes, 30 keer zo veel omzet

Omdat mensen nu eenmaal 24 uur per dag zin hebben in ijs, staat in het dorp Eefde een automaat.

Joke Snellenberg vult in Eefde de ijsautomaat met nieuwe ijsjes. Foto Floren van Olden Eefde 16-7-2008 Joke Snellenberg vult de ijsautomaat met nieuwe ijsjes. serie automaten Foto Floren van Olden Olden, Floren van

Bertus Snellenberg wordt soms ’s nachts glimlachend wakker, omdat zoveel mensen ijs uit zijn automaat kopen. De ijsautomaat staat voor zijn winkel in het Gelderse Eefde. Hij woont zelf boven de winkel. Door als enige in Nederland 24 uur per dag Magnums en waterijsjes uit een automaat te verkopen, is zijn ijsomzet in de zomer van 50 euro per maand tot 1.500 euro per maand gestegen.

De automaat bestaat uit een „gesloten omhulsel” met daarin een vrieskist. Net zoals bij een blikjesautomaat toetst de klant het nummer van het gewenste product in. De automaat vraagt om geld in te werpen. Daarna pas gaat een klep open. Door een raam ziet de klant vervolgens de vriezer en een robotarm die in de vrieskist het ijs opzoekt. „Met het geluid van een stofzuiger” zuigt de robotarm het ijsje op. Vervolgens valt het ijs in een bak waar de klant erbij kan.

Doordat zijn ijsomzet 30 keer zo groot is geworden, heeft Snellenberg de automaat binnen 4 maanden terugverdiend zonder dat hij er veel voor hoeft te doen. Daarom droomt de ondernemer die „helemaal gek op automaten is” van een winkel met alleen nog maar automaten. Want, zegt hij: „steeds meer mensen ontdekken hoe makkelijk het is om voor patat, koffie en boodschappen 24 uur per dag bij een automatiek terecht te kunnen”.

Zijn klanten zijn behalve kinderen, vooral ouderen. Eefde is een sterk vergrijsd dorp met veel inwoners boven de 60 jaar. De ondernemer vindt het leuk om nieuwe dingen te proberen, juist om aan ouderen „extra service” te geven. Ouderen lopen ’s avonds nog een rondje door het dorp. Ze gaan niet gauw een cafetaria in waar jeugd is, omdat ze dat te eng vinden. Bij zijn automaat kunnen ze nog een ijsje halen, ook al is de winkel gesloten.

Snellenberg heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Behalve een winkel heeft Snellenberg ook Automaten op Maat, een exploitatiebedrijf voor automaten in de regio Zutphen. Steeds meer kleine winkeliers ontdekken automaten als ware goudmijnen, zegt hij. Maar Snellenberg zegt dat hij geen concurrentie wil zijn voor de plaatselijke horeca. Daarvoor is zijn automaat veel te onschuldig. „We doen het in het dorp toch samen.”

    • Klaas Fleischmann