10:37-12:16 uur: zonsverduistering

Morgen is vanuit Nederland – als het weer tenminste meewerkt – een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Om 10.37 uur verschijnt er aan de bovenrand van de zon een klein deukje. Dat groeit langzaam uit tot een flinke ‘hap’, die om 11.25 uur zijn grootste omvang bereikt. Daarna wordt de hap weer kleiner en om 12.16 uur is de zonneschijf weer perfect rond. De tijdstippen gelden voor Utrecht, maar wijken voor plaatsen elders in ons land hooguit enkele minuten hiervan af.

Morgen wordt vanuit Nederland 15 procent van het oppervlak van de zon door de maan bedekt. De intensiteit van het daglicht zal daardoor niet merkbaar veranderen. De verduistering is het veiligst te volgen met een eclipsbril. Ook kan men het zonsbeeld met een verrekijker of telescoop op een vel papier projecteren. Soms projecteren kleine openingen in het bladerdek van een boom de zonsbeeldjes op de grond. Kijk echter nooit rechtstreeks, of met een zonnebril, naar de zon!

Op 4 januari 2011 is vanuit Nederland opnieuw een gedeeltelijk verduisterde zon te zien. Een totale zonsverduistering in Nederland is er weer in het jaar 2135.

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Zonsverduistering

Anders dan in het bericht 10:37-12:16 uur: zonsverduistering (vrijdag 1 augustus, pagina 3) staat, was de gedeeltelijke zonsverduistering niet afgelopen zaterdag, maar afgelopen vrijdag op het genoemde tijdstip.

    • George Beekman