Zon is morgen vanaf half elf deels verduisterd

Morgen is vanuit Nederland – als het weer tenminste meewerkt – een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Om 10.37 uur verschijnt er aan de bovenrand van de zon een klein deukje. Dat groeit langzaam uit tot een flinke ‘hap’, die om 11.25 uur zijn grootste omvang bereikt. Daarna wordt de hap weer kleiner en om 12.16 uur is de zonneschijf weer perfect rond. De tijdstippen gelden voor Utrecht, maar wijken voor plaatsen elders in ons land hooguit enkele minuten hiervan af.

Een zonsverduistering vindt plaats wanneer de maan tijdens haar omloop rond de aarde vóór de zon langs schuift. Als het vlak van de maanbaan precies zou samenvallen met dat van de zon, zou er iedere maand – tijdens nieuwe maan – een zonsverduistering optreden, maar dat is niet het geval. Bovendien hangt het van de plaats op aarde af welk deel van de zonneschijf men achter de maan ziet verdwijnen.

Morgen wordt vanuit Nederland 15 procent van het oppervlak van de zon door de maan bedekt. De intensiteit van het daglicht zal daardoor niet merkbaar veranderen. De verduistering is het veiligst te volgen met een eclipsbril. Ook kan men het zonsbeeld met een verrekijker of telescoop op een vel papier projecteren. Soms projecteren kleine openingen in het bladerdek van een boom de zonsbeeldjes op de grond. Kijk echter nooit rechtstreeks, of met een zonnebril, naar de zon!

Ook in de rest van Europa (met uitzonderling van Spanje, Portugal, Zuid-Italië en de Peloponnesos) en een groot deel van Azië en het Midden Oosten wordt de zon deels verduisterd. De hap uit de zon is groter naarmate men meer noordelijk komt. En in een smalle strook die over Noord-Groenland, Nova Zembla, Siberië, Mongolië en het westen van China loopt, wordt de zon totaal verduisterd. Vele organisaties hebben reizen georganiseerd om deze totale eclips – die hooguit 147 seconden duurt – waar te nemen.

Op 4 januari 2011 is vanuit Nederland opnieuw een gedeeltelijk verduisterde zon te zien. Een totale zonsverduistering in Nederland is er weer in het jaar 2135.

    • George Beekman