Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Wielrenner Ricco geeft doping toe

De Italiaanse wielrenner Riccardo Ricco heeft toegegeven verboden middelen te hebben gebruikt in de Tour de France. Dat deed hij gisteren tijdens een hoorzitting van het Italiaans olympisch comité CONI, zo meldde het persbureau ANSA. Ricco werd uit de Ronde van Frankrijk gezet nadat hij na de vierde etappe was betrapt op het gebruik van het verboden middel epo.

De inmiddels oud-renner van de ploeg Saunier Duval benadrukte voor de aanklager van het CONI, Ettore Torri, dat hij zelf verantwoordelijk was voor de fout en dat de ploeg er niets mee te maken heeft. „Ik neem mijn verantwoordelijkheid. Voor de Tour heb ik een fout gemaakt. Ik heb een product genomen waar iedereen over praat. Ik heb deze fout op eigen houtje gemaakt. Daarom zie ik ook af van een contra-expertise”, verklaarde hij.

Ricco sloot de rit waarin hij werd betrapt, een individuele tijdrit, af als 115de op ruim drieënhalve minuut van de Duitser Stefan Schumacher, die de rit won. In de dagen erna won hij twee bergetappes, maar kort voor het begin van de twaalfde etappe werd hij door Franse politieagenten meegenomen voor verhoor. Hij was op dat moment drager van de bergtrui. Na zijn aanhouding besloot teammanager Mauro Gianetti de hele ploeg terug te trekken uit de Tour de France. Hij ontsloeg Ricco en diens ploeggenoot Leonardo Piepoli omdat beiden de ethische code van de ploeg hadden geschonden.

Bij het parket van het Franse Foix wacht Ricco een rechtszaak wegens het in bezit hebben en gebruiken van verboden producten. Ricco mocht in afwachting van de behandeling Frankrijk verlaten. (ANP, AP)