VN-organisatie meldt wereldwijde verdere afname aidsdoden

Rotterdam. Wereldwijd zijn vorig jaar voor het tweede opeenvolgende jaar minder mensen gestorven aan aids. De aids- en hiv-epidemie ”stabiliseert zich”, rond een kleine 1 procent van de wereldbevolking die hiv-besmet is. Dat meldt de VN-organisatie die jaarlijks rapporteert over de mondiale hiv- en aidssituatie, UNAIDS, in haar verslag over 2007. In Afrika bezuiden de Sahara, waar de toestand veruit het ernstigst is, ”zijn de meeste nationale epidemieën gestabiliseerd of beginnen te krimpen”, aldus UNAIDS. De daling van het aantal aidsdoden is een gevolg van de steeds grotere beschikbaarheid van medicijnen die ziekte vertragen, het aantal nieuwe hiv-besmettingen neemt af door uitgebreidere voorlichting en ruimere beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen. In totaal overleden vorig jaar naar schatting 2 miljoen mensen aan aids. In 2005, het piekjaar sinds begin jaren tachtig aids werd ontdekt, stierven 2,2 miljoen mensen aan de ziekte. Wereldwijd waren vorig jaar zo`n 33 miljoen mensen besmet met hiv, het virus dat aids veroorzaakt.