Veerkrachtig resultaat voor Reed Elsevier

Reed Elsevier ligt op koers richting een „goede” groei van de omzet en een verbetering van de winstmarge voor dit jaar. De Brits-Nederlandse uitgeverij heeft minder last van de kredietcrisis dan de concurrentie.

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die de uitgever van wetenschappelijke en zakelijke informatie vanochtend presenteerde. Branchegenoot Wolters Kluwer, die gisteren zijn halfjaarcijfers publiceerde, had bijvoorbeeld wel veel last van de kredietcrisis. „Hoewel de markten die wij bedienen niet immuun zijn voor mindere economische omstandigheden, zijn zij veerkrachtiger dan andere markten”, aldus bestuursvoorzitter Crispin Davis vanochtend. Ook het recent overgenomen Amerikaanse Choicepoint, dat informatie over consumenten levert aan verzekeraars en hypotheekverstrekkers, heeft volgens hem niet veel last van de crisis. Choicepoints resultaten tellen bovendien pas het tweede half jaar mee in de cijfers van Reed Elsevier.

Net als bij Wolters Kluwer werden de halfjaarcijfers van Reed Elsevier sterk beïnvloed door de zwakte van de dollar ten opzichte van respectievelijk de pond en de euro. De uitgeverij haalt circa de helft van zijn omzet uit Noord-Amerika. Reed Elsevier boekte in de eerste zes maanden van 2008 een omzet van 1,97 miljard pond (10 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar) of 2,54 miljard euro (4 procent minder dan in 2007). De winst nam toe: 274 miljoen pond (+ 18 procent) of 353 miljoen euro (+ 3 procent).

De cijfers behelzen de drie bedrijfsonderdelen die Reed Elsevier behoudt: Elsevier (wetenschappelijke en medische uitgaven), Lexis Nexis (juridische informatie) en Reed Exhibitions (beurzen en congressen). Het laatste onderdeel groeide flink. De vakbladen van Reed Business Information (RBI) en de begin dit jaar verkochte educatieve uitgeverij Harcourt telt Reed Elsevier niet mee in de resultaten.

RBI, uitgever van onder meer opinieweekblad Elsevier en entertainmenttijdschrift Variety, wordt dit jaar verkocht. Reed Elsevier vindt de bladen te gevoelig voor economische schommelingen. Omzet en winst van RBI stegen het afgelopen half jaar licht (zonder koersverschillen). Volgens bestuursvoorzitter Davis bestaat er „sterke interesse van diverse partijen” voor RBI. „Voornamelijk van private-equitybedrijven.” Kopers kunnen geld lenen van Reed Elsevier (212 miljoen euro uit de eigen kasstroom) en een consortium van banken geleid door UBS (808 miljoen euro). Davis wil niet reageren op een mogelijke opbrengst van RBI. De Britse pers noemt een verkoopprijs van circa 1,6 miljard euro.

Davis bevestigde wel een ander gerucht uit de Britse kranten. De 59-jarige bestuursvoorzitter neemt volgend jaar afscheid. Naar een opvolger wordt gezocht.