Televisie Voorkeur

„Is het pas aIs de bommen vallen dat we weten waar kunst toe doet?” vraagt de Britse historicus Simon Schrama zich af in het zevende deel van zijn serie The power of art. Hij vertelt dat de schilder Pablo Picasso vond dat kunst zich niet moest inlaten met politiek en geschiedenis. Tot Hitler tijdens de Spaanse Burgeroorlog in 1937 het Baskische plaatsje Guernica liet bombarderen. Toen zag Picasso zich genoodzaakt zijn eigen credo te verloochenen, vertelt Schrama. Het resultaat was het schilderij Guernica, dat vanavond door Schrama, op zijn eigen bijzondere manier, wordt getoond en besproken. We zien oorlogsbeelden, overvliegende bommenwerpers, gebouwen in vlammen, een gedode stier die uit de arena wordt gesleept, soldaten die in angst tegen elkaar aan kruipen. En we zien steeds weer het doek van Picasso. België 2, 22.00-22.55u. PICASSO: GUERNICA, 1937. By Pablo Picasso. Ullstein bild

actualiteiten

EénVandaag. Twee jaar geleden begon de Nederlandse militaire missie in Uruzgan. Volgens een enquête van EénVandaag is het draagvlak onder bevolking nog nooit zo laag geweest als nu. Vanavond alle uitkomsten van het onderzoek. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over verminkte vrouwelijke veteranen uit de Irak-oorlog. In de oorlog in Irak vechten meer vrouwelijke militairen aan het front dan in enige oorlog ooit tevoren. Nu die oorlog al ruim vijf jaar duurt, wordt Amerika geconfronteerd met vrouwelijke militairen die zwaar gewond en verminkt terugkeren. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor de voorgeleiding van Karadzic voor het Joegoslavië-tribunaal. Ook een reportage over de populariteit van Chinese kunst. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Studio Sport document: Theo Bos. Documentaire over baanwielrenner Theo Bos, die in Japan de bijzondere discipline Keirin beoefent. De wielrenners rijden achter een motor aan die bij elke ronde zijn snelheid verder opvoert. Ned.2, 21.00-21.55u.

Holland Doc: De match. December 2002. In het Zeeuwse St. Philipsland wordt een 80-jarige weduwe vermoord. Als buurtonderzoek niets oplevert wordt besloten tot een DNA-onderzoek onder de mannelijke bevolking van het dorp vanaf 14 jaar. Op Goede Vrijdag 2003 meldt het Nederlands Forensisch Instituut dat er een match is. Kees Hin en Sandra van Beek zetten een reconstructie van het onderzoek in scène en maakten er een documentaire van. Ze plaatsten hun camera in het dorpshuis waar indertijd het onderzoek werd gehouden, en lieten enkele mannelijke dorpelingen opnieuw langskomen. Als twaalf gezworenen praten die over wat er gebeurd is. De opzet van de reconstructie is even klinisch en methodisch als het DNA-onderzoek zelf, dat destijds een novum was. En net zo spannend. De potentiële daders, veelal jongens van rond de twintig, vertellen nog altijd aangedaan over de moord, de ondervragingen en vooral over hoe het voelt verdachte te zijn. Ned.2, 23.15-0.15u.

praatprogramma

Spraakmakers. Bekende Nederlanders en presentatoren praten een uur lang met een of meer gasten. Vandaag: Arie Boomsma met Frans Frederiks (Lange Frans) en Bart Zeilstra (Baas B). Het Gesprek, 20.30-21.30u.

Uitgelezen. Dagelijks gesprek met een literair auteur door Susan Smit, boekenrecensent van Goedemorgen Nederland en de tijdschriften Marie Claire en Happinez. Vandaag praat ze met schrijfster en columniste (in Viva) Aukelien Weverling. Het Gesprek, 21.30-22.30u.

informatief

Puberruil XL. Serie waarin twee pubers met totaal verschillende achtergronden vijf dagen van leven wisselen. Vandaag: Lavina en Mischa. Lavinia Renz is van de achtste generatie van de circusfamilie Renz. Ze is 17 en reist met haar familie door heel Nederland. Lavinia heeft een trapezeact en werkt aan een nummer met paarden. Mischa uit Laren is scholiere en heeft geen bijbaantje; haar moeder vindt dat ze van haar jeugd moet genieten. Onlangs kreeg ze een nieuwe scooter cadeau. Als het regent wordt ze met de auto naar school gebracht. Mischa is gek van kleren en gaat voor de duurdere merken. Herhaling uit 2007. Ned.3, 19.50-20.17u.

Colin Jackson: The making of me. Serie wetenschappelijke programma’s waarin een bekende figuur aan wetenschappers vraagt wat hem/haar maakt tot wie hij/zij is. Voormalig hordeloper Colin Jackson gaat in de hersenscanner en onder de microscoop. Hij springt zelfs uit een vliegtuig om wetenschappers te helpen de vraag te beantwoorden: waarom ben juist ik die winnaar geworden? BBC 1, 22.00-23.00u.

Keuringsdienst van Waarde: BBQ. Consumentenprogramma over eten. Driekwart van de wereldbevolking barbecuet uit armoe en zou graag op een gasje willen koken onder een afzuigkap. En wij doen het voor onze lol, buiten stinken in de wind. Vragen die knagen: wat is houtskool en waar komt het vandaan? Kun je met de dampen van je BBQ de buren vermoorden? Herhaling uit 2007. Ned.3, 22.00-22.00u.

Over vaders en zonen. Hugo Borst zoekt gevoelige plekken in de relatie tussen Hans en Jesse Dorrestijn. Tien jaar geleden stuurde cabaretier en liedjesschrijver Hans Dorrestijn (67) zijn kinderen voor de deur van zijn huis weg. Een wanhoopsdaad, waarvoor hij zich tot op de dag van vandaag schaamt. Zoon Jesse (25) heeft het zijn vader vergeven. Herhaling van 29 mei. Ned.2, 22.45-23.15u.

amusement

Nederland te koop. Serie programma’s waarin bekende programmamakers op zoek gaan naar de verhalen achter internetadvertenties. Vanavond: Rob Kamphues bekijkt een huispijporgel dat is ingewijd, Stefan Stasse gaat langs bij Roos en haar jaloerse papegaai, Derek Bolt ontdekt het lucratieve van stomahoesjes en Anita Witzier bezoekt Willem, die alleen nog maar tegenslag ondervindt sinds hij Afrikaanse beelden in huis haalde. Ned.1, 20.30-21.15u.