Sigaret keert terug in kleine Kneipe

Terwijl Nederland probeert te wennen aan het rookverbod in de horeca, keert in de meeste Duitse kroegen binnenkort de sigaret weer terug.

Gisteren oordeelde het Duitse Grondwettelijk Hof dat kleine cafés buitenproportioneel worden benadeeld ten opzichte van grotere uitspanningen door bestaande Duitse anti-rookwetgeving in de horeca. In Duitsland geldt nog geen absoluut rookverbod, maar worden horecagelegenheden slechts verplicht gesteld om rookvrije zones in te richten.

Alleen grote cafés en restaurants kunnen dat eigenlijk, zo stellen de rechters uit Karlsruhe, terwijl de kleine Kneipe om de hoek simpelweg geen ruimte heeft om rokers van niet-rokers te scheiden. En dat is voor de kleine waard en waardin een inbreuk op de beroepsvrijheid.

Berlijn en Baden-Württemberg, die voor het Grondwettelijk Hof waren gedaagd, moeten nu voor 2010 hun wetgeving aanpassen en roken weer toestaan in kleine cafés. Ook andere deelstaten moeten voldoen aan het vonnis, dat juridisch effect heeft in heel Duitsland.

Het hof noemde gisteren strenge voorwaarden voor het opnieuw toestaan van roken. De ‘gastoppervlakte’ van de kroeg mag niet groter zijn dan 75 vierkante meter. Er mag geen ‘bereid voedsel’ worden aangeboden – het mag dus geen eetcafé of restaurant zijn.

Het vonnis is geen complete overwinning van de rooklobby. De rechters lieten uitdrukkelijk de mogelijkheid open van een toekomstig absoluut rookverbod in alle horeca – zoals dat geldt in Nederland en andere Europese landen. ‘Karlsruhe’ neemt het dus op voor de kleine horeca-ondernemer die nu wordt benadeeld, en niet voor de roker.

Het oordeel verwijst naar onderzoek van het Duitse Kankeronderzoekscentrum, waaruit blijkt dat jaarlijks 3300 Duitsers sterven als gevolg van roken.