Siemens eist geld van oud-bestuurders vanwege fraude

München. Siemens zal schadevergoedingen eisen van elf voormalige topbestuurders in verband met het omvangrijke fraudeschandaal bij het Duitse conglomeraat. Volgens Siemens, dat gisteren juist sterke resultaten bekendmaakte, hebben zij gefaald in hun toezichthoudende taken. Het gaat onder anderen om oud-bestuursvoorzitter Klaus Kleinfeld en de voormalige president-commissaris Heinrich von Pierer, zo maakte het bedrijf bekend. Volgens Siemens (treinen, medische apparatuur, energiecentrales en verlichting) heeft het bedrijf wegens hun falen financiële schade geleden door het omkoopschandaal, dat speelde tussen 2000 en 2006. De Duitse autoriteiten doen al twee jaar onderzoek naar het schandaal, waarbij volgens Siemens zelf 1,3 miljard euro werd weg gesluisd in geheime fondsen ten einde via omkoping contracten in het buitenland binnen te slepen.