Shell boekt recordwinst door dure olie

De winst van het Nederlands-Britse energieconcern Shell heeft vooral dankzij de hoge olieprijs opnieuw een record bereikt. De productie van olie blijft een probleem, onder meer door de situatie in Nigeria.

Dit heeft Shell vanmorgen bekendgemaakt tijdens de presentatie van de cijfers voor het tweede kwartaal.

Shell boekte in deze drie maanden een nettowinst van 7,9 miljard dollar (5,1 miljard euro) vergeleken met 7,6 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2007. Shell zei dat de stijging van 5 procent vooral werd veroorzaakt door de fors hogere olie- en gasprijzen.

Ondanks de recordwinst vielen de cijfers enigszins tegen. Analisten hadden volgens een rondgang van het Amerikaanse persbureau Bloomberg gerekend op 8,3 miljard dollar. Een reden waarom de winst dit niveau niet bereikte is de voortgaande druk op de raffinagemarges (in de raffinaderijen wordt ruwe olie verwerkt tot onder meer benzine en kerosine). Mede hierdoor kelderde de winst van de divisie olieproducten met 63 procent tot 1,07 miljard dollar.

De divisie is nog altijd een van de grootverdieners voor het bedrijf, maar de grootste bijdrage komt in toenemende mate van de divisie exploratie en productie. Deze divisie zoekt en exploreert olie- en gasvelden. De winst van dit onderdeel steeg naar 5,9 miljard dollar, een groei van 90 procent. De toename kwam vooral door de hogere olie- en gasprijzen.

Bij deze divisie zit ook het grootste pijnpunt voor Shell: de productie van olie. De productie daalt al jaren als gevolg van een te laag investeringspeil in de jaren negentig, tegenvallers bij het opstarten van projecten en onrust in Nigeria. Dit land is zeer belangrijk voor Shell, maar het moet regelmatig installaties stilleggen wegens de sociale onrust en aanvallen op installaties.

Over het tweede kwartaal daalde de olieproductie met 6 procent tot 1,7 miljoen vaten per dag, maar de productie van gas steeg juist met 6 procent. In totaal leidde dit tot een dagelijkse productie van 3,05 miljoen vaten aan olie-equivalent, exclusief de Canadese teerzanden. Shell heeft veel projecten die de komende jaren het productieprobleem moeten oplossen. Vanaf 2010 zou de productie met 2 tot 3 procent moeten stijgen. Shell zei te verwachten over 2008 35 tot 36 miljard dollar te investeren.