Publicerende Catalaan met eigen ideeën

De dinsdag bij Ajax gepresenteerde Oleguer is een atypische voetballer.

Hij is auteur, econoom en bovenal Catalaan.

Met het succes van FC Barcelona heeft de stad eindelijk het juk van generaal Franco van zich afgeworpen. Het was alsof wij voetballers de tanks en kogels een halt toeriepen met onze lofzang. Met onze vreugde werd het fascistische tijdperk voorgoed uitgeluid.

Marco van Basten doet er goed aan Cami d’Itaca (De weg naar Ithaka) te lezen. Toen een NOS-verslaggever hem enkele dagen geleden vroeg of hij wist dat zijn nieuwe verdediger Oleguer boeken schrijft, keek de Ajax-trainer hem ietwat glazig aan. „O ja? Ik weet nergens van. Waar schrijft hij over?”

Voor Van Basten is het te hopen dat hij zich van de domme hield. Want Oleguer, die onlangs voor 3 miljoen euro overstapte van Barcelona naar Amsterdam, is in eigen land minstens zo bekend om zijn acties op als buiten het veld. Zijn debuut Cami d’Itaca (2006) leverde de doctorandus economie een grote schare fans én critici op. En verkoopcijfers waar de gemiddelde auteur jaloers op zou zijn.

De meeste recensenten konden weinig met Oleguers constatering dat Spanje met de successen van FC Barcelona „eindelijk het juk van generaal Franco van zich af heeft geworpen”. Noch met zijn lange uiteenzettingen over prostitutie, racisme, de Europese eenwording, anorexia en drugsgebruik. Op internetfora wordt zijn maatschappelijke betrokkenheid veelal afgedaan met „mietjesgedrag”. „Het kan geen toeval zijn dat Oleguer een baard heeft”, luidt een van de commentaren.

Maar in Catalonië wordt de voormalige vaste waarde van Frank Rijkaard op handen gedragen. Sinds zijn geruchtmakende publicatie in Setmanari de Comunicació Directa – een blad van de Catalaanse jeugdbeweging – wordt hij als spreekbuis van De Zaak beschouwd. Want wie zijn carrière op het spel durft te zetten door het publiekelijk op te nemen voor een veroordeelde ETA-terrorist, moet over een behoorlijke dosis lef beschikken, zo is de gedachte.

Oleguer ziet dat anders. „Natuurlijk was het makkelijker geweest om mijn mond te houden”, zei de voetballer twee jaar geleden tegen een Engelse krant. „Maar als we de wereld willen verbeteren, moeten we onze mouwen opstropen. De consequenties van mijn daad vallen in het niet bij het leed dat veel andere Catalanen doormaken. Er kleeft een geur van hypocrisie aan deze rechtstaat.”

Door zijn controversiële pennenvruchten verloor Oleguer in Spanje zijn sponsorcontract. Maar de independentistas bezorgden hem via een online petitie al snel een alternatief, de Italiaanse kledingfabrikant Diadora. Oleguer, die bekendstaat om zijn sobere levensstijl, leek het allemaal weinig uit te maken. Meer zorgen maakte de Catalaan zich over het feit dat zijn artikel niet op waarde werd geschat. „Het doet mij pijn dat weinig mensen het stuk echt hebben gelezen”, zei hij tegen de Britse media. „Ik ben voor een dialoog als mensen met steekhoudende argumenten komen. Maar daar heb ik tot nu toe weinigen op kunnen betrappen.”

Barcelona-voorzitter Joan LaPorta nam openlijk afstand van het standpunt van Oleguer, die een fikse vermaning kreeg. En ook de nationalistische spits Salvador Ballesta Vialcho zei „meer respect te hebben voor een hondendrol dan voor Oleguer”. De moeizame houding van de verdediger ten opzichte van de federale regering in Madrid speelt een belangrijke rol bij zijn weigering voor het Spaanse elftal uit te komen. Hoewel Oleguer twee jaar geleden het aanbod van bondscoach Aragones accepteerde om een trainingskamp bij te wonen, heeft hij besloten niet voor Spanje te spelen. „Want er is maar één nationaal team: het Catalaanse.”

Bij Ajax treft Oleguer twee andere Catalanen: Albert Luque en Gabri. Zij zijn minder uitgesproken over hun politieke standpunten, maar toonden dinsdag duidelijk ontzag voor hun landgenoot op diens eerste trainingsdag. „Hij heeft een uitgesproken mening en laat die graag horen”, zei Gabri dinsdag voor de NOS-camera. Op de vraag of het in de voetbalwereld geen nadeel is als je atypisch bent, antwoordde de Catalaanse middenvelder: „Oleguer heeft jarenlang voor Barcelona gespeeld en komt nu naar Ajax. Dat lijkt mij duidelijk genoeg.”

    • Danielle Pinedo