Premier Olmert stopt in september

De Israëlische premier Ehud Olmert (62) heeft gisteren zijn aftreden aangekondigd. Hij zal zich niet herkiesbaar stellen voor het leiderschap van zijn partij Kadima. Na de verkiezing van een nieuwe partijvoorzitter op 17 september zal hij zich terugtrekken als regeringsleider, zo heeft hij gisteren in Jeruzalem laten weten.

Al sinds vorig jaar wordt Olmert door een smeergeldaffaire zwaar bekritiseerd door de oppositie, maar ook door zijn eigen partij. Sinds mei 2008 loopt een groot onderzoek naar zijn financiële handelen. De premier zou enveloppen vol geld van een Amerikaanse zakenman hebben aangenomen. Olmert heeft steeds elke betrokkenheid ontkend.

De Israëlische premier laakte gisteren de „onophoudelijke” aanvallen op zijn persoon. Als regeringsleider staat hij „niet boven de wet, maar ook niet onder de wet”, zei hij. Hij benadrukte zijn onschuld na aantijgingen dat hij in vijftien jaar ongeveer 150.000 dollar van de Amerikaan Morris Talansky zou hebben aangenomen. „Ik heb uitvoerige en bevredigende antwoorden op alle verwijten”, aldus Olmert gisteren tegen journalisten.

De Israëlische politie had Olmert in mei ondervraagd over zijn mogelijke betrokkenheid bij een omkopingsschandaal. Olmert gaf wel toe geld te hebben gekregen van Talansky voor zijn campagnes in 1993 en 1998 voor de burgemeestersverkiezingen in Jeruzalem. Ook kreeg hij financiële steun voor zijn (mislukte) poging in 1999 de leider te worden van de Likud-partij.

De twee belangrijkste kandidaten om hem op te volgen als partijleider zijn minister van Buitenlanse Zaken en vicepremier, Tzipi Livni, en minister van Transport Shaul Mofaz.

Olmert was tien jaar burgemeester van Jeruzalem voordat hij partijleider werd van Kadima. (ANP)